Közvetlen kifizetések: előbb juthatnak pénzhez a gazdák

agrarszektor.hu
Elfogadták azt a bizottsági javaslatot, amely a gazdák nehéz helyzetére való tekintettel tíz tagállam számára lehetővé tenné, hogy hamarabb kezdjék meg a közvetlen kifizetések legfeljebb ötven százalékának folyósítását.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

A közvetlen kifizetések irányítóbizottsága szerdai ülésén egyhangúan támogatta azt a bizottsági javaslatot, amely lehetővé tenné tíz tagállamnak, köztük Magyarországnak is, hogy a 2010-es közvetlen kifizetések legfeljebb 50 százalékát 2010. december elsejei kezdés helyett már október 16-án elkezdjék kifizetni. Az érintett tagállamok között van hazánkon kívül Belgium, Franciaország, Görögország, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Románia és Spanyolország.

A Bizottság közleményében emlékeztetett rá, hogy a gazdasági válság, a bevételek csökkenése, a hitelhez jutás nehézségei, egyes agrártermékek esetében az áringadozások és a szélsőséges időjárási viszonyok mind-mind hátrányosan érintették a gazdákat. A testület éppen ezért - az ő helyzetükön segítendő - indokoltnak találta, hogy a közvetlen kifizetések egy részét a tervezettnél előbb folyósíthassák számukra.

Az egységes területalapú támogatás (SAPS) - egyes helyeken egységes támogatási rendszernek nevezik (SPS) -  valamint a különleges tejtámogatás előlegét október 16-tól kaphatják meg az igénylők, mely 180 000 termelőt és 5 millió hektár földet érint.

SAPS előlegként maximum 86 euró hektáronkénti támogatásban részesülhetnek a gazdák, amely mintegy 24 350 Ft/ha támogatást jelent. Az új jogcímként az idén először bevezetett, különleges tejtámogatás 50%-os előlege 6.5 milliárd forint, ez tejkilogrammonként 4,5-5 forintot tesz ki - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?