Elfogadta az EP a 2013-as költségvetést

agrarszektor.hu
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán elfogadta az idei költségvetés kiegészítésére vonatkozó indítványt és a 2013-as büdzsé tervezetét.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az immár elfogadott 2013-as büdzsé 132,84 milliárd euró kifizetést tartalmaz, ami 2,4 százalékos növekedés az idei szinthez képest. Az uniós kötelezettségvállalások szintje 2013-ban pedig 150,9 milliárd euró lesz, ami 1,6 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest, viszont 2,5 milliárd euróval marad el attól, amit a jelenlegi többéves pénzügyi keret lehetővé tenne. Az idei büdzsét a tanács és a parlament között létrejött kompromisszum értelmében 6 milliárd euróval egészítik ki, amiből a többi között agrárkifizetések és kohéziós támogatások kifizetéséhez, valamint várhatóan az Erasmus felsőoktatási diákcsereprogram finanszírozásához hiányzó pénzt lehet pótolni.

A 2012-es pótköltségvetést 514 EP-képviselő támogatta, 68-an ellenezték, és 82 képviselő tartózkodott. A 2013-as büdzsét 498-an támogatták, 68-an ellenezték, 12 képviselő pedig tartózkodott.

"Ez a szavazás fontos politikai üzenetet hordoz, miszerint az Európai Parlament elszánt, hogy biztosítsa, hogy az Európai Unió rendelkezzen a szükséges forrásokkal ahhoz, hogy politikáit rendesen meg tudja valósítani" - nyilatkozta Giovanni La Via olasz néppárti EP-képviselő, aki a 2013-as büdzsé témafelelőse volt az EP-ben.

Surján László, az EP költségvetési bizottságának KDNP-s tagja közleményében leszögezte: a büdzsé elfogadásával elhárult a veszély, hogy jövőre csak havonta az idei költségvetés tizenketted részét lehessen kifizetni. Így időben meg lehet kezdeni a jövő évi költségvetésből Magyarországnak járó agrár- és kohéziós források kifizetését - tudatta a kereszténydemokrata politikus.

"A magyar néppárti delegáció, együtt az Európai Néppárttal, hazánk nemzeti érdekeinek képviseletében az egyetlen felelősségteljes döntést hozta, azaz a plenáris ülésen is megszavazta a költségvetést és elutasította az azt veszélyeztető költségvetési módosító indítványokat" - hangoztatja közleményében Surján László, aki arra is kitér, hogy ha az EP csak egyetlen módosító indítványt is elfogadott volna a jövő évi büdzsével kapcsolatban, akkor újra egyeztetéseket kellett volna kezdeni a tanáccsal, ami meghiúsította volna, hogy még az idén elfogadják a 2013-as költségvetést.

Az Európai Bizottság októberben jelentette be, hogy az idei kötelezettségvállalások teljesítéséhez mintegy 9 milliárd euró hiányzik. Az EP most azzal a feltétellel adta jóváhagyását az idei büdzsé kiegészítéséhez és a jövő évi költségvetéshez, hogy a tagországok a továbbra is hiányzó mintegy 3 milliárd euró kifizetésére is garanciát vállalnak. A tagállamoknak azt is vállalniuk kellett, hogy miután az őket megtestesítő tanács 4,9 milliárd eurót faragott le a 2013-as kiadások tervezett szintjéből a bizottság javaslatához képest, készen állnak a jövő évi büdzsét is további milliárdokkal kiegészíteni, ha a jövő év folyamán is ki találna ürülni az uniós kassza.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?