Czerván fogadta a Kínai Gabonahivatal delegációját

MTI
Czerván György hivatalában fogadta a Kínai Gabonahivatal delegációját.

Czerván György hivatalában fogadta a Kínai Gabonahivatal delegációját. A Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára elmondta, hogy a magyar agrárexport 2012-ben meghaladta a 8 milliárd eurót, a külkereskedelem aktívuma 3,6 milliárd eurót tett ki. Az ország agrárexport termékei között magas a nyersanyagok aránya.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a jelenlegi terméskilátások bizakodásra adnak okot, a magyar gazdaság akkor tud növekedni, ha a mezőgazdaság is jól teljesít. Az idén várhatóan mintegy 6,8 millió tonna kukorica terem az országban, 2 millió tonnával több a tavalyinál, ami exportárualapként javíthatja az ország külkereskedelmi egyenlegét. A magyar búza az Európai Unióban az egyik legjobb minőségű, ezért javító búzaként is szokták használni több európai országban. A gabonaárakat továbbra is a világpiaci árak befolyásolják, ebben azonban jelentős szerep jut Kínának is - fogalmazott az államtitkár.

A kínai fél kiemelte: országa sokat tett azért, hogy a gabonatermelése kiegyensúlyozottá váljon, ám a legnépesebb ázsiai állam továbbra is behozatalra szorul, ezért Kína nagy érdeklődéssel fordul a magyar kenyérgabona felé, elsősorban a javító minőségű búzából vásárolna szívesen.

Kína mezőgazdasági és élelmiszeripari versenyképessége csak korszerű technikai háttérrel biztosítható, ezért a delegáció vezetője, Lu Jingbo jelezte, hogy Kína nyitott a magyar gabonaszárítási technológiák megismerésére, és a gabona- és takarmánytárolási módszerek átvételére, ebben számítanak Magyarország tapasztalataira.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?