Súlyos tiltások az uniós növényvédőszer-szabályozásban - Interjú Pecze Rozáliával

agrarszektor.hu
A neonikotinoid hatóanyagok betiltásának komoly kockázatai vannak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Portfolio.hu Agrárszektor 2014-2020 Konferencián Pecze Rozáliát, a Syngenta fejlesztési vezetőjét kérdeztük az Európai Unió növényvédőszerekkel kapcsolatos új szabályozásáról.

Idén januárban a növényvédőszer-engedélyező szakbizottság javaslatára az Európai Bizottság betiltotta a növényvédőszerekben használatos neonikotinoid hatóanyagokat. Az új szabályozás leginkább a csávázószereket érinti, amelyek környezetvédelmi szempontból a legbiztonságosabb termékek, ezért is tartja meglepőnek a döntést a szakember. "Ez váratlan és súlyos tiltás, egyik napról a másikra történt, és a teljeskörű használatot korlátozza. A három érintett cég az eljárásrend miatt megtámadta ezt a döntést, most várjuk, hogy milyen fejlemények lesznek" - kommentálja a történteket Pecze.

"A növényvédőszer-szabályozások az Európai Unióban egy újabb lépcsőhöz érkeznek, 2017-2018-ban várhatóan megharmadolódik a növényvédőszer-hatóanyagok száma, ami nagy veszélyt jelent majd a növényvédelemi technológiák tarthatóságára, és a növényvédelem hatékonyságának a fenntarthatóságára" - fejtette ki a szakember. Az új szabályozásnak számos kockázata van: a növényvédelem nem lesz elég hatékony, a termés minősége és mennyisége csökkenhet, ugyanakkor éppen az ellenkezőjét érheti el, mint amit megcéloz, mert a rezisztencia egyes termékek ellen jobban kialakulhat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03