Választ adtak a legégetőbb kérdésre a magyar szakemberek: méhek vagy növényvédelem?

agrarszektor.hu
Óriási kihívásoknak kell megfelelniük ma a növényvédőszer-gyártó és -forgalmazó vállalatoknak, mert jelentős változások zajlanak a piacon. A közelmúltban végbement világméretű cégfúziók átrajzolták az erőviszonyokat, másrészt jelentősen módosult, illetve módosul a szabályozási környezet is. A cégeknek reagálniuk kell a szerkivonásokra, a termelőknek pedig a társadalmi elvárásokra. A 2019-es Agrárszektor Konferencia egy kerekasztal-beszélgetést szentelt a méh- kontra növényvédelem dilemmának.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

2019. december 4-én a Portfolio Agrárszektor 2019 Konferencia első napján a növényvédelem, vele együtt a méhek és más beporzók védelme is a figyelem középpontjába került. A szekciót Szalkai Gábor, a Magyar Növényvédelmi Szövetség ügyvezető igazgatója moderálta, a panel első kerekasztal-beszélgetése pedig a "Növényvédő szerek kontra méhek: mit tehet az iparág a beporzó rovarokért?" címet viselte. A beszélgetésen Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője, Majoros Máté, az az Aranyszarvas Zrt. termelési igazgatója és Szabóné József Csilla, a Syngenta növényvédőszer-engedélyeztetési vezetője vettek részt.

A kerekasztal-beszélgetés egy videó megtekintésével kezdődött, amelyben Faller György beszélt arról, hogy vándorló méhészként mennyire fontos számára az, hogy a gazdák méhkímélő szereket használjanak, és betartsák az azokon szereplő előírásokat.

Szükségünk van egymásra. Nekem a beporzást kell biztosítani, ők pedig nekem biztosítják a nektárt a növényből, amiből én is megélek

 - üzente Faller György a gazdáknak. A videó végén egy adat ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy növényvédő szerek nélkül a kórokozók és kártevők miatti hozamveszteség akár a jelenlegi duplájára is nőhet. És itt kezdődött el ténylegesen a kerekasztal-beszélgetés. Szalkai Gábor elmondta, hogy növényvédelem nélkül nincs méhészet, méhészet nélkül viszont nincs mezőgazdaság. Majd emlékeztette a hallgatóságot, hogy a közelmúltban megalakult az Egyesület az Európai Méhekért, valamint az Európai Bizottság előtt van a "Mentsük meg a méheket és a mezőgazdászokat!" nevet viselő polgári kezdeményezés.

Bross Péter szerint a méhek kezdenek Magyarországon is a fenntartható mezőgazdaság szimbólumává válni. Nyugaton már nagyon benne van a köztudatban, hogy a méhek egyet jelentenek a fenntarthatósággal, és ha védik őket, velük együtt a mezőgazdát és saját magukat is óvják az emberek. Bross Péter kiemelte, hogy a mindenféle mendemonda ellenére a méhészek, a hatóság, a gyártók és a felhasználók viszonya Magyarországon kifejezetten jó. A tapasztalat az, hogy ha április közepétől július végéig hanyatlik a méhcsalád állapota, akkor azt  környezeti tényezők okozzák, nem kórtani okok. A mézsűrűségi problémák vagy a méhészek hiányos szaktudására miatti méhpusztulás jellemzően augusztusban indul el és márciusig tart. Bross Péter szerint a méhészek és a gazdálkodók számára két kritikus időpont van: az április közepe, amikor a repce elkezd virágozni, valamint június utolsó hete, július első hete, amikor a napraforgó elkezd virágozni. (Ezek egybeesnek a gazdák utolsó növényvédelmi permetezéseivel.)

Jordán László arra intett, hogy a növényvédelmi előírásokat be kell tartani. Véleménye szerint a hatályos szabályozáson nem kell tovább szigorítani, elég lenne az is, ha mindenki "csak" betartaná a rendelkezéseket. Az európai kezdeményezésekre némileg szkeptikusan reagálva elmondta, hogy sokszor nagyon rossz üzenetet fogalmaznak meg a társadalom számára. Utalt a polgári kezdeményezés első pontjára, ami a szintetikus növényvédő szerek teljes betiltását követeli. Jordán László azon a véleményen volt, hogy a méhészeknek és a gazdáknak párbeszédet kell folytatniuk, élni és élni hagyni egymást. Emellett fontosnak tartja a létező jó gyakorlatok bemutatását. Szerinte a két terület képes együttműködni egymással, és ennek nagyobb nyilvánosságot kell adni.

Szabóné József Csilla, Majoros Máté, Jordán László, Bross Péter, Szalkai Gábor

Majoros Máté csatlakozott az előtte szólóhoz. A méhészeknek és a gazdálkodóknak szükségük van egymásra. Arra is figyelmeztetett, hogy ha megerősödnek azok a szélsőséges irányzatok, amelyek kellő átgondoltság nélkül akarnak betiltani növényvédő szereket, akkor súlyos következményei lesznek. Majoros Máté beszélt arról is, hogy ők jól együtt tudnak működni a méhésztársadalommal, de ha a szankciók miatt nem tudnak majd bizonyos kultúrákat (napraforgó, káposztarepce) termeszteni, az a méhésztársadalomra is rossz hatással lesz, mert ezeknek a méze a méhészeti bevételek jelentős szegmensét képviseli.

Szabóné József Csilla először arról beszélt, hogy a Syngenta a kutatás-fejlesztésben élen járó világcég, amely a zászlójára tűzte a fenntarthatósági programok fejlesztését, amelyek között a méhek védelme kiemelt szerepet játszik. Így például Magyarországon is bevezették a méhlegelő-telepítési programot, amivel sokat tesznek a méhek táplálékkal való ellátása érdekében. Kiemelte, hogy Magyarországon két nagyon előremutató dolgot tapasztalt az utóbbi időben. Az egyik az, hogy az idén megválasztott Mézkirálynő a Szent István Egyetem növényorvos hallgatója. Ez azért fontos, mert ő a méhészeket képviseli, miközben növényvédelmet tanul, tehát egyszerre látja mindkét oldalt. A másik kiemelésre érdemes dolog az, hogy egyes megyékben már megkezdődött a megyei agrárkamara a méhészek megyei képviseletének együttműködése.

A mi felelősségünk gyártóként az, hogy teljes körű információt adjunk a szerek lehetséges kockázatairól és a kockázatcsökkentő lépésekről. A termelő felelőssége az, hogy ezeket kövesse, betartsa, a méhész pedig értesítse a termelőt, akinek a területére oda akar menni

 - foglalta össze az alapvető elvárásokat Szabóné József Csilla.

A Portfolio Agrárszektor 2019 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?