Csúcs ez a búza - Sorra dőlnek a rekordok

agrarszektor.hu
Kiemelkedő mennyiségű, 719 millió tonna lehet a világ betakarított búzatermése 2014-2015-ben - áll a Nemzetközi Gabonatanács legfrissebb előrejelzésében. A nemzetközi prognózisok szerint a rekordtermés komoly nyomást gyakorolhat a búzaárakra.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A legfrissebb, februári 26-i becslések szerint a világ betakarított összes búzatermése 719 millió tonna lehet 2014-2015-ben, és ez 1,1 százalékos növekedést jelent a januári felmérésekhez képest, illetve meghaladhatja az előző szezonban elért, 713 millió tonnás eredményt is. A készletek pedig felülmúlhatják azt a szintet, amelyet legutóbb 2011/12-ben mértek. A Nemzetközi Gabonatanács most felfelé korrigálta például Kazahsztán, Ukrajna, Argentína és Ausztrália termését, illetve betakarított árukészleteit, míg például Oroszországnál csökkentette korábbi becslését.

A terményfelesleg elérheti a 10 millió tonnát, és ez szakértők szerint már nyomást gyakorolhat a búzaárakra. Főleg akkor lehetnek jelentősebb ármozgások, ha a következő időszakban is hasonlóan nagy termés lenne.

A december közepi felmérések szerint a magyar gazdálkodók tavaly 1,054 millió hektár búzát vetettek, szemben az elmúlt évek 1,1 millió hektár körüli vetésterületével.  A tavalyi hazai búzatermés pedig 5,2 millió tonna volt, 4,71 tonnás termésátlag mellett.

 

 

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?