Fordulat a gabonapiacon: nagyot változtak a terményárak tavaly óta

agrarszektor.hu
Magyarországon az egy évvel korábbinál 9 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli termelői áron, átlagosan 56,9 ezer forint/tonnáért kereskedtek az étkezési búzával július második hetében, a takarmánybúza pedig 51,5 ezer forint/tonna áron (+9,5 százalék) forgott ugyanekkor. A takarmánykukorica átlagosan 47,4 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát július második hetében, ez az árszint az egy évvel korábbit 8 százalékkal múlta felül.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Búza

A Tallage francia piacelemző vállalat júliusi jelentése szerint a nyár eleji esőzések hatására - a jobb hozamok reményében - június közepén csökkent a búza világpiaci ára az Európai Unióban és a Fekete-tenger térségében - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. Ez a trend azonban gyorsan megfordult, mivel a csapadék - különösen Európa nyugati és Oroszország déli részén - nem javított érdemben a termésvárakozásokon. A csökkenő búza- és kukoricaterületek az északi féltekén és az oroszországi búzatermést érintő kedvezőtlen időjárás-előrejelzések július első tíz napjában az árak további emelkedéséhez vezettek. A június 4-ihez képest az Oroszországban megtermelt 12,5 százalék fehérjetartalmú, augusztusi szállítású malmi búza kikötői ára (FOB) 7 dollárral (210 dollár (USD)/tonna), a szeptemberié 4 dollárral (209 dollár/tonna) volt magasabb július 13-án. Németországban a júniusinál 4 dollárral drágábban, 216 dollár/tonna áron kötöttek szerződést a szeptemberi szállítmányokra júliusban. Az augusztusban Rouen-ba (FOB) érkező malmi búzát 217 dollár/tonnáért (+4 dollár), a szeptemberit 218 dollár/tonnáért (+4 dollár) kínálták. Az USA-ban a piros lágyszemű őszi búza (SRW) augusztusi exportára (FOB) változatlanul 223 dollár/tonna, a szeptemberié 227 dollár/tonna (+2 dollár) volt július 13-án. A piros keményszemű őszi búza (HRW) augusztusi és szeptemberi kiviteli ára 1-1 dollárral, tonnánként egyaránt 218 dollárra mérséklődött. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbinál 9 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli termelői áron, átlagosan 56,9 ezer forint/tonnáért kereskedtek az étkezési búzával július második hetében. A takarmánybúza 51,5 ezer forint/tonna áron (+9,5 százalék) forgott ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza 2020. szeptemberi jegyzése 181-202 dollár/tonna között ingadozott július első felében. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 181-188 euró/tonna tartományban mozgott a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése ugyanekkor.

Kukorica

A Tallage tájékoztatása szerint június 4. és július 9. között az USA-ban megtermelt kukorica szeptemberi exportára ó 14 dollárral 170 dollár/tonnára, az októberié 11 dollárral 171 dollár/tonnára nőtt. A 2021. januári szállítmányokra 177 dollár/tonnáért (+10 dollár) szerződtek ugyanekkor. Az amerikai kukorica gyenge versenyképessége ebben a szezonban arra ösztönözte a farmereket, hogy kisebb területen vessék el a növényt. Emellett az etanoltermelés újra indulása és a Kínába történő kivitel ütemének gyorsulása egyaránt az áremelkedés irányába hatott. A brazíliai kukorica szeptember-októberi kikötői ára egyaránt 165 dollár/tonna (+2-6 dollár), a 2021. januárié 176 dollár/tonna (+4 dollár) volt július 9-én. A fekete-tengeri országokban a jó terméskilátások nyomást gyakoroltak az árakra, ezért a szeptemberi szállítmányok ára (FOB) Ukrajnában 3 dollárral (186 dollár/tonnára), Bulgáriában és Romániában 18 dollárral (175 dollár/tonnára) csökkent a jelzett periódusban. A 2020. október - 2021. januári szállítmányokra 164-169 dollár/tonnáért (Ukrajna), illetve 170-172 dollár/tonnáért (Bulgária és Románia) kötöttek szerződéseket ugyanekkor. Franciaországban 3 dollárral nőtt a termény szeptemberi exportára (FOB, 301 dollár/tonna) július 9-ig, miközben az októberi és a 2021. januári 2-2 dollárral 190-194 dollár/tonnára csökkent. Magyarországon a NAIK AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 47,4 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica július második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 8 százalékkal múlta felül. A chicagói árutőzsdén 138-137 dollár/tonna tartományban mozgott a kukorica szeptemberi tőzsdei elszámolóára július 1-17. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény augusztusi jegyzése 170-181 euró/tonna között alakult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?