Német-amerikai fúzió: ez nem sprintszám, hanem maraton

agrarszektor.hu
Maratoni futáshoz hasonlította a német Bayer és az amerikai Monsanto egyesülését a német cég globális vezetője. A mezőgazdasági inputanyag-gyártással foglalkozó vállalatok vezetői legutóbb március elején Texasban tárgyaltak a tranzakcióról. A fúzióra összesen 30 illetékes hatóságnak kell rábólintania.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az érintettek közül továbbra is szinte száz százalékban biztos benne mindenki, hogy még idén létrejön az inputanyag-piacon érdekelt német Bayer és amerikai Monsanto 2016 szeptemberében bejelentett egyesülése. Annak ellenére, hogy a fúziót (amely a Bayer 66 milliárd dolláros felvásárlási ajánlata révén jöhet létre) nem kevesebb, mint 30 hatóságnak kell jóváhagynia világszerte, ám ezek közül még csupán 20 foglalkozik érdemben a kérdéssel.

Ez egy maraton, nem egy sprintszám

 - nyugtatta meg egy sportból vett hasonlattal a késlekedés miatt aggódókat a Bayer mezőgazdasági kutatás-fejlesztésért felelős globális vezetője március elején egy texasi rendezvényen. Adrian Percy a felvásárlási célponttá vált Monsanto ügyvezető alelnöke és technológiai főigazgatója, Robert T. Fraley társaságában beszélt minderről. A világ legnagyobb vetőmaggyártó és vegyipari konszernjének létrehozása szerintük nem a piaci monopóliumról szól, hanem az innováció és a növekedés felgyorsításáról, ami minden termelő számára haszonnal kecsegtet.

Adrian Percy szerint a két fél közeledése a globális innováció motorja lehet a közeljövőben. Robert T. Fraley hozzátette: ha kukoricát, szóját, gyapotot, paradicsomot vagy paprikát nemesítenek, ma már minden egyes gént ismernek az adott vetőmagokban. Ezért egyre jobb és jobb kombinációkat képesek előállítani, amelyekhez új, modern biotechnológiai eljárásokat tudnak hozzárendelni.

A Bayer és a Monsanto szerint az egyesüléssel nem csökken, hanem növekszik az a kínálat, amelyből a gazdálkodók választhatnak. Az általuk rendelkezésre bocsátott anyagokkal és technológiákkal radikális termésnövekedést, valamint jelentős költségcsökkentést érhetnek el a termelők, ráadásul a döntéshozataluk is könnyebbé, egyszerűbbé válhat.

Akár így van, akár nem, ez mindenesetre jó válasznak tűnik a hivatalok és környezetvédők trösztellenes aggodalmaira.

Ha valóban létrejön a fúzió, a vállalatok a K+F részlegeknél nem terveznek "ésszerűsítésnek" álcázott leépítést. A kutatás-fejlesztésen így 10 ezer szakember dolgozhat a jövőben, akiknek becslések szerint 2,5-2,6 milliárd euró áll majd rendelkezésükre az új és még hatékonyabb termékek és eljárások kidolgozására. Addig viszont a Bayer és a Monsanto (jelenleg 5000-5000 fős) K+F csoportjai vetélytársai maradnak egymásnak, vagyis előzetesen nem terveznek semmiféle lazább együttműködést, illetve a bizalmas információk, kutatási eredmények kicserélését. Az egyéb vállalati egységek szinergiája révén ugyanakkor 1,6 milliárd dolláros megtakarítást remélnek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?