Drasztikus lépés: végleg betiltják ezeket a gyomirtókat

agrarszektor.hu
Németország 2023 év végétől betiltja a glifozátot, a 2020-2023 közötti időszakban pedig szisztematikusan csökkenteni fogja a glifozáttartalmú gyomirtószerek használatát, jelentette be a német környezetvédelmi minisztérium. A glifozátot az Európai Unióban 2022 decemberéig lehet használni.

A német döntés előzménye, hogy az osztrák parlament alsóháza júliusban elfogadott egy törvényt, amely megtiltotta a glifozát használatát az országban, valamint az, hogy augusztusban húsz francia polgármester tiltotta meg az általa irányított önkormányzatnak a szer használatát - írja a Reuters. Az osztrák döntésről mi is írtunk korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Bayer tiltakozik a német kormány döntése ellen, mondván, az ilyen tiltás figyelmen kívül hagyja a szakértő hatóságok döntését, amelyek már több, mint negyven éve biztonságosnak ítélték a glifozát használatát. A glifozátot eredetileg a Monsanto fejlesztette ki, amely céget a Bayer tavaly vásárolta fel. A glifozát szabadalmi oltalmi ideje már lejárt, így több cég is forgalmaz glifozáttartalmú vegyületeket, mint például az amerikai Dow Agrosciences vagy a német BASF.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Egészségügyi Világszervezet 2015-ben megállapította, hogy a glifozát valószínűsíthetően rákkeltő hatású. A Bayer tagadja ezeket a feltételezéseket, noha jelenleg is perben áll sokakkal, akik azt állítják, hogy a glifozáttartalmú gyomirtók használata non-Hodgkin limfóma kialakulásához vezetett. Közben a Bayer már próbál elhatárolódni a glifozáttól, és peren kívüli egyezségekkel szabadulna meg az ellene indított kártérítési perektől.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?