2023. március 23. csütörtök Emőke

A termelők háromnegyede idén ráfizet a kenyérgabonára

agrarszektor.hu
Jól jött a búzának az utóbbi pár nap csapadékosabb időjárása, mert elmúlt a kényszerérés veszélye, és a betakarítást nem kell előrébb hozni. A tavalyi rekordhoz képest azonban termésmennyiségben legalább 10 százalékos visszaeséssel kell számolniuk a gazdáknak, akiknek túlnyomó része idén veszteséggel fogja termelni a kenyérgabonát.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Péter-Pál napja után, július 5. körül megkezdődhet a búza aratása, ha nem fordul túl forróra az időjárás

- adott helyzetjelentést az agrárszektor.hu-nak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Elmúlt tehát a kényszerérés veszélye, amely még pár napja is riogatta a gazdákat, a levegő ugyanis lehűlt, sok helyen megfelelő mennyiségű csapadék hullott az országban, így a növények érése is normalizálódott.

A kedvezőtlenebb időjárás miatt már biztosan nem ismétlődik meg a tavalyi rekordtermés. Búzából legalább 10 százalékkal kisebb mennyiségre számíthatunk idén, ami azt jelenti, hogy mintegy 500 ezer tonnával jut kevesebb majd exportra a kenyérgabonából.

A minőséggel viszont nem lesz különösebb gond, hiszen a takarmánybúza csak csapadékosabb időjárás esetén dominál, szárazabb években viszont - ilyen a 2017-es esztendő is - az étkezési minőség aránya a magasabb. Ezt ugyanakkor ma már jelentősen befolyásolja a fajtaválasztás is. A gazdák jó része a takarmányminőség irányába ment el, mert a két minőség között nincs túl nagy árdifferencia.

Kilónként legalább 5-8 forinttal kellene drágábbnak lennie az étkezési búzának ahhoz, hogy a termelők inkább amellett tegyék le a voksot.

A takarmánybúza túlsúlya nem okoz különösebb gondot, hiszen a magasabb minőséget a piac sem keresi olyan mértékben, mint amilyenre mi is számítottunk - mondta Vancsura József. Ennek elsősorban az az oka, hogy - időjárástól függően - az egyik évben 70-80 százalékot tesz ki az étkezési minőség az exportra szánt termékben, a másik évben viszont csupán 10-20 százalékot. Az ilyen ingadozásokat a piac nem tudja tolerálni - emelte ki a GOSZ elnöke.

Mivel öntözésre nincs túl sok lehetőség, a technológia megváltoztatásával lehetne némileg stabilizálni a termésmennyiségeket. Az energia- és víztakarékos talajművelés, illetve a tápanyagszint növelése a jelenlegi problémák egy részét meg tudná oldani. Ma még ugyanis ott tartunk, hogy a növények több tápanyagot vesznek ki a földből, mint amennyit évről évre visszapótolunk.

Egységesen magas minőséget kell előállítani nagy mennyiségben, a magyar termelők számára jelenleg ez a legfontosabb kihívás - véli Vancsura József. A versenyképesség alapja az is, hogy a kínált áru kitartson az új termésig, vagyis ne zavaró tényezők legyünk a piacon, hanem biztos pontok, és folyamatosan el tudjuk látni a megcélzott szegmenst.

A GOSZ adatai szerint a búzatermelők fele volt veszteséges a tavalyi tonnánként 40 ezer forintos átlagár mellett. Idén ez akár a 70-80 százalékot is elérheti a kedvezőtlen időjárás miatt, ahhoz ugyanis, hogy némi nyereség is keletkezzen, átlagosan 50 ezer forintos felvásárlási árra lenne szükség.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09