Indiában is termesztenek magyar paradicsomot

agrarszektor.hu
Összesen 12 növényfaj nemesítésével foglalkozik a Syngenta 30 éves ócsai kísérleti állomása. A 23 hektár szabadföldi terület mellett 7200 négyzetméternyi fóliasátorban folynak a nemesítések és az adaptációs kísérletek. Az állomáson nemesített zöldségeket Angliában, Brazíliában és Indiában is több helyen termesztik.

Idén 30 éves a Syngenta ócsai kísérleti állomása, emellett 150 éves fennállását ünnepli a globális vállalat zöldségüzletága. A Sandoz Seeds, a Syngenta jogelődje, 1987-ben nyitotta meg 2,5 hektáron a vállalat ócsai zöldségkutató intézetét, ahol ma már csaknem tízszer ekkora területen összesen 12 növényfaj nemesítésével foglalkoznak - derül ki a cég közleményéből.

A fővároshoz közeli településen ma 23 hektáros szabadföldi területen, 6000 négyzetméretes fűtött, 1200 négyzetméteres fűtetlen fóliasátorban összesen 12 növényfajjal, paradicsommal, káposztával, karfiollal, görögdinnyével, és csemegekukoricával dolgoznak a szakemberek.

A cégnél szintén komoly problémát okoz a munkaerő, ezért a gyommentesítő robotok munkába állítását tervezik és újabb nemesítési projekteket dolgoznak ki .

A Syngenta ócsai kísérleti és nemesítő állomásán az adaptációs kísérletek mellett nemesítői munka is folyik több termékcsoportban, és több olyan zöldségfajtát nemesítenek, amelyek a hazai éghajlati körülményeknek, termesztési technológiának leginkább megfelelő tulajdonságokat hordozzák. Az itt nemesített paradicsomfajtákat például Brazíliában és Indiában is termesztik, a színes karfiol és lilakáposzta pedig Angliában nagyon keresett - ismertette Antal Gyula, a Syngenta zöldségfélék üzletágvezetője.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?