2023. szeptember 22. péntek Móric

Pánik a Brexit miatt: a fákon rohadnak meg a gyümölcsök

agrarszektor.hu
Még meg sem történt Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból, de már most komoly hiány mutatkozik a kelet-európai munkaerőből a gyümölcsszedésnél. Angliában sok gazdaságnál 90 százalékban kelet-európaiak szüretelnek.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Már most érzékelik a Brexit hátrányait az angol gazdák, pedig még ki sem vált az EU-ból Nagy-Britannia. Egyre nagyobb hiány van ugyanis a kelet-európai munkaerőből, akiket általában a gyümölcsszedésnél alkalmaznak az angol gazdálkodók - írja a euronews.com.

Komoly problémát jelent, ha nem szedik le időben a fákról a gyümölcsöket. Az érett termés a fákon vagy földre esve megrohad, ez pedig nagy veszteséget jelent a gazdaságoknak. Számos termelő panaszkodik is a kézi munkaerő hiányára, a Brexit miatt ugyanis már most 15 ezer munkavállaló hiányzik országszerte. A ilyen jellegű kézi munka ugyanis nem vonzó a briteknek, és nem hajlandók elvégezni azt.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Egy cég vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy az év szinte minden napján hirdetik a gazdaságában meglévő munkákra, de nem jelentkeznek rá a britek. Ha hosszú távon is marad ez a helyzet, és nem érkeznek szüretelő munkások Kelet-Európából, akkor komoly veszélybe kerülhetnek a gazdaságok, és nem tudják majd fenntartani az eddigi termelési színvonalat.

Ugyanakkor több kelet-európai munkás is aggodalmának adott hangot, mivel a Brexit miatt nagy a bizonytalanság, miközben font árfolyamának esésével a munka sem annyira vonzó, így kevésbééri meg Angliába jönniük. Számos gazdaság azt állítja, hogy kézi munkájuk több mint 90 százalékát kelet-európaiak végzik, és a kormánynak olyan megállapodást kellene kötnie, amely biztosíték arra, hogy a jövőben is fogadják majd az Egyesült Királyságban a kelet-európaiakat a Brexit után.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?