Pánik a Brexit miatt: a fákon rohadnak meg a gyümölcsök

agrarszektor.hu
Még meg sem történt Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból, de már most komoly hiány mutatkozik a kelet-európai munkaerőből a gyümölcsszedésnél. Angliában sok gazdaságnál 90 százalékban kelet-európaiak szüretelnek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Már most érzékelik a Brexit hátrányait az angol gazdák, pedig még ki sem vált az EU-ból Nagy-Britannia. Egyre nagyobb hiány van ugyanis a kelet-európai munkaerőből, akiket általában a gyümölcsszedésnél alkalmaznak az angol gazdálkodók - írja a euronews.com.

Komoly problémát jelent, ha nem szedik le időben a fákról a gyümölcsöket. Az érett termés a fákon vagy földre esve megrohad, ez pedig nagy veszteséget jelent a gazdaságoknak. Számos termelő panaszkodik is a kézi munkaerő hiányára, a Brexit miatt ugyanis már most 15 ezer munkavállaló hiányzik országszerte. A ilyen jellegű kézi munka ugyanis nem vonzó a briteknek, és nem hajlandók elvégezni azt.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Egy cég vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy az év szinte minden napján hirdetik a gazdaságában meglévő munkákra, de nem jelentkeznek rá a britek. Ha hosszú távon is marad ez a helyzet, és nem érkeznek szüretelő munkások Kelet-Európából, akkor komoly veszélybe kerülhetnek a gazdaságok, és nem tudják majd fenntartani az eddigi termelési színvonalat.

Ugyanakkor több kelet-európai munkás is aggodalmának adott hangot, mivel a Brexit miatt nagy a bizonytalanság, miközben font árfolyamának esésével a munka sem annyira vonzó, így kevésbééri meg Angliába jönniük. Számos gazdaság azt állítja, hogy kézi munkájuk több mint 90 százalékát kelet-európaiak végzik, és a kormánynak olyan megállapodást kellene kötnie, amely biztosíték arra, hogy a jövőben is fogadják majd az Egyesült Királyságban a kelet-európaiakat a Brexit után.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?