Pánik a Brexit miatt: a fákon rohadnak meg a gyümölcsök

agrarszektor.hu
Még meg sem történt Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból, de már most komoly hiány mutatkozik a kelet-európai munkaerőből a gyümölcsszedésnél. Angliában sok gazdaságnál 90 százalékban kelet-európaiak szüretelnek.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Már most érzékelik a Brexit hátrányait az angol gazdák, pedig még ki sem vált az EU-ból Nagy-Britannia. Egyre nagyobb hiány van ugyanis a kelet-európai munkaerőből, akiket általában a gyümölcsszedésnél alkalmaznak az angol gazdálkodók - írja a euronews.com.

Komoly problémát jelent, ha nem szedik le időben a fákról a gyümölcsöket. Az érett termés a fákon vagy földre esve megrohad, ez pedig nagy veszteséget jelent a gazdaságoknak. Számos termelő panaszkodik is a kézi munkaerő hiányára, a Brexit miatt ugyanis már most 15 ezer munkavállaló hiányzik országszerte. A ilyen jellegű kézi munka ugyanis nem vonzó a briteknek, és nem hajlandók elvégezni azt.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Egy cég vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy az év szinte minden napján hirdetik a gazdaságában meglévő munkákra, de nem jelentkeznek rá a britek. Ha hosszú távon is marad ez a helyzet, és nem érkeznek szüretelő munkások Kelet-Európából, akkor komoly veszélybe kerülhetnek a gazdaságok, és nem tudják majd fenntartani az eddigi termelési színvonalat.

Ugyanakkor több kelet-európai munkás is aggodalmának adott hangot, mivel a Brexit miatt nagy a bizonytalanság, miközben font árfolyamának esésével a munka sem annyira vonzó, így kevésbééri meg Angliába jönniük. Számos gazdaság azt állítja, hogy kézi munkájuk több mint 90 százalékát kelet-európaiak végzik, és a kormánynak olyan megállapodást kellene kötnie, amely biztosíték arra, hogy a jövőben is fogadják majd az Egyesült Királyságban a kelet-európaiakat a Brexit után.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?