Ezek a legjobb búzák!

agrarszektor.hu
A hivatalos fajtakísérletek célja, hogy a termelők számára hasznosítható, objektív információkat adjanak az egyes búzafajták termőképességéről, minőségéről és agronómiai tulajdonságairól. Fajtabúzák éppúgy találhatóak a dobogós helyezettek között, mint hibridek.

 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségeáltal koordinált posztregisztrációs kísérletek alapvető célja, hogy a termelők számára hasznosítható, objektív információt adjon az egyes búzafajtákról. A kísérletek felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) látta el, a kísérleteket pedig a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztálya végezte.

Debrecen-Látókép (Fotó: Oláh Tibor, MTVA)

2017 őszén 10 helyszínen - Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Jászboldogházán, Tordason, Szarvason, Iregszemcsén, Eszterágpusztán, Székkutason, Debrecenben és Gyulatanyán - összesen 46 búzafajtát vetettek el kisparcellás összehasonlító kísérletekben a NÉBIH szakembereinek segítségével. A kísérletsorozat fajtáit idén először két éréscsoportra bontva állították be. Az elkészült összefoglalóban az általános agronómiai értékek mellett a fajták nyersfehérje-, nedvessikér- és nedvességtartalmára vonatkozó adatait kísérleti helyekre lebontva összegezték. A részletes eredmények itt olvashatóak el.

A legnagyobb érdeklődésre tartó táblázatokat alább az agrárszektor.hu is közreadja.

Korai búzák szemtermése és agronómiai jellemzői (Forrás: GOSZ/VSZT)
Középérésű búzák szemtermése és agronómiai jellemzői (Forrás: GOSZ/VSZT)
Korai búzák szemtermése az egyes kísérleti helyszíneken - az átlagosnál jobbak zölddel kiemelve (Forrás: GOSZ/VSZT)
Középérésű búzák szemtermése az egyes kísérleti helyszíneken - az átlagosnál jobbak zölddel kiemelve (Forrás: GOSZ/VSZT)
Korai búzák nyersfehérje-tartalma (Forrás: GOSZ/VSZT)
Középérésű búzák nyersfehérje-tartalma (Forrás: GOSZ/VSZT)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06