Elképesztő pénzeket kaszált Ukrajna az uniós exporttal

agrarszektor.hu
Összesen 20,2 milliárd dollár értékben exportált Ukrajna az Európai Unióba (EU) 2018-ban, ennek a 20 százaléka pedig kizárólag Lengyelországba ment. Az exportált termékek több mint 30 százaléka mezőgazdasági és élelmiszeripari termék volt, amelyekkel Ukrajna 6 milliárd dollárt keresett tavaly.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A 2017-hes 17,6 milliárd dollárhoz képest mintegy 15 százalékkal nőtt Ukrajna unióba irányuló teljes exportja, 2018-ban ugyanis 20,2 milliárd dollár értékben exportált az ország az EU-ban. Az exportált termékek legnagyobb része, 30,4 százalék mezőgazdasági és élelmiszeripari termék - többek között kukorica, napraforgómag, napraforgóolaj, állati zsír - volt, amelyek összesen 6 milliárd dollárt hoztak Ukrajnának.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A fémipari termékek - vasérc és félkész acéltermékek - Ukrajna uniós exportjának a 22 százalékát tették ki, és 3 milliárd dollárnyi bevételt biztosítottak az országnak. Ukrajna EU-s exportjának több mint 15 százalék a gépiparból érkezett, 13,4 százaléka ásványi termék volt, 5,7 százaléka pedig a faiparból származott.

A 2018. január 11-én közzétett exportjelentés szerint az EU 2018-ban Ukrajna legnagyobb kereskedelmi partnere volt, és az ország exportjának mintegy 43 százaléka az unióba került. Ukrajna összes exportja tavaly mintegy 43 milliárd dollár volt. Ukrajna az EU-n belül legnagyobb mennyiségben, (20 százalék) Lengyelországba exportált, őt pedig Olaszország és Németország követte.

EZ IS ÉRDEKELHET
Ahogy azt az agrárszektor.hu is megírta Ukrajna 2018-ban 7,2 milliárd dollárért exportált gabonát, amivel rekordösszegre tett szert éves szinten. Ez azt jelenti, hogy összesen több mint 40 millió tonna gabonát exportált az ország tavaly, amiből csak a kukorica 21,4 millió tonnát tesz ki, ami rekordmennyiségnek számít.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?