Így spórolj a költségeken! Erről a fontos dologról sok gazda megfeledkezik

agrarszektor.hu
Sokan nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő mennyiségű és minőségű, a növények számára elengedhetetlen nitrogén kijuttatására, pedig a növekedési folyamatokban nagyon fontos szerepet játszik - hangzott el a Portfolio Agrárium 2019 konferencián Kecskeméten. Látványos kísérletek bizonyítják, hogy amikor a gazdák kellő mennyiségű nitrogént juttatnak ki a növények számára, akkor nagyobb termésátlagokat érhetnek el a búza, a kukorica, vagy akár a napraforgó esetén is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nitrogén fontos szerepet játszik a növények növekedésének fő folyamataiban, sokan azonban nem fordítanak elegendő figyelmet a kijuttatására - kezdte előadását Némethné Bujdosó Barbara, az Eurochem Agro Hungary Kft. marketing és termékmenedzsere. A nitrogén és a kén műtrágyák optimális időzítése döntően a tél végi időszakban van, még a vegetáció kezdete előtt. Erre azért is érdemes odafigyelniük a gazdáknak, mert a virágzáskor a nitrogén és a kén teljes mennyiségének 85 százalékának már a növényben kell lennie.

Ha hektáronként egy tonnás termésátlaggal számolunk, akkor a búza nitrogénigénye 25 kilogramm, abban az esetben azonban ha 7-8 tonnás termésátlagot szeretnénk elérni, már 170-200 kilogramm nitrogénre van szükség - tájékoztatott a termékmenedzser. A kukorica nitrogénigénye a hektáronként egy tonnás termésátlag esetén 18-22 kilogramm, 15 tonnás tervezett termésátlag esetén azonban 240-290 kilogramm nitrogénre van szüksége a növényeknek. 

Némethné Bujdosó Barbara

Az Eurochem stabilizált műtrágyája kontrollált nitrogén átalakulást biztosít a növények számára, akár 12 hétig ellátja őket nitrogénnel, és hosszantartó ammónium elérhetőséget tesz lehetővé a talajban - mondta a termékmenedzser. A termék hatékonyságát vizsgálva a cég öt hektár napraforgón végzett üzemi kísérletet 2018-ban. Az eredményekből jól látszott, hogy ott ahol az Eurochem műtrágyáját használták, kevesebb nitrogén kijuttatásával jelentős összeget takarítottak meg, szemben egy általános műtrágyát használó területtel. Ezen kivül nem csak a nitrogén kijuttatására kellett kevesebbet költenie a termelőnek, de 83 forintos kilogrammonkénti napraforgó árral számolva, több mint 50 ezer forinttal nagyobb bevételre tehető szer hektáronként - ismertette Némethné Bujdosó Barbara.  

A szakember kiemelte a karbamid jelentőségét is, amely világszerte a leggyakrabban alkalmazott fejtrágya. Az Eurochem stabilizált karbamidja akár három héten keresztül hat, a használatával pedig minimalizálódik a nitrogénveszteség. Szemben a hagyományos karbamidokkal, a cég termékét használva nincs perzselés sem, valamint a munkaszervezés is sokkal rugalmasabbá válik - tette hozzá. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?