2023. szeptember 22. péntek Móric

Félelmetes adatok: hemzsegnek a növényvédő szerek Európa folyóiban

agrarszektor.hu
Több mint száz különböző növényvédőszer-maradékot találtak egy kutatás során az európai vízi utakban. A kutatók tíz európai ország összesen 29 vízi útját vizsgálták, és mindegyik folyót, illetve csatornát szennyezettnek találtak. A vizsgálat során kiderült, hogy a vizekben talált peszticidek közül 24 felhasználása nem engedélyezett jelenleg az Európai Unióban.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A kutatók tíz európai ország összesen 29 vízi útját vizsgálták meg, és vettek belőlük mintát. A kutatásból készült tanulmány szerint minden egyes folyó és csatorna tartalmazott növényvédőszer-maradékot, ráadásul megállapították, hogy az európai folyók és csatornák több mint száz peszticidet tartalmaznak, amelyből 24 felhasználása jelenleg nem engedélyezett az Európai Unióban. 

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A 103 azonosított növényvédő szer csaknem fele herbicid, vagyis gyomirtó szer volt, a többi fungicid (gombaölő szer) és rovarölő szer volt. A kutatók emellett 21 különböző állatgyógyászati készítményt találtak az európai vizekben, amelyek nagy része antibiotikum volt. Az egyik belga csatornában közel 70 különböző peszticidet találtak, ez volt a legszennyezettebb a vizsgált európai vizek közül. 

Hatalmas bizonytalanság van ugyanakkor a világban arról, hogy ezek a vegyi anyagok, illetve növényvédő szerek milyen hatással lehetnek a vadvilágra és az emberi egészségre, habár egyes peszticidekről már bizonyítottan kiderült, hogy valóban károsak lehetnek. Az azonban, hogy a jelenleg nem engedélyezett növényvédő szerek is megtalálhatók a vízi utakban, nem feltétlenül jelenti azt, hogy illegálisan használták őket, hiszen valószínűleg azelőtt kerültek bele a vizekbe, mielőtt jogszerűen hatályba lépett a betiltásuk.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?