Trump elnöki rendeletben sürgeti a génmódosított termékek gyorsabb engedélyezését

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államok elnöke arra utasította az állami szerveket, hogy egyszerűsítsék és gyorsítsák fel a génmódosított termékek engedélyeztetési eljárásait - áll a Fehér Ház sajtóközleményében. Trump a héten már másodszor állt ki teljes mellszélességgel a génmódosítás mellett.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Elnöki rendeletet adott ki Donald Trump, amiben arra utasítja a szövetségi hivatalokat, hogy a mezőgazdasági-biotechnológiai szabályozási folyamatokat egyszerűsítsék le - áll a közleményben. A rendeletben az áll, hogy a biotechnológiai termékek, vagyis a GMO-k felügyeletének tudományos alapúnak, aktuálisnak és hatékonynak kell lennie. A rendelet azokra az állatokra és növényekre vonatkozik, amelyek "in vivo" (élő szervezetként), vagy "in vitro" (laboratóriumban) genetikailag módosított információkat hordoznak.

A Fehér Ház szerint a rendelet csökkenti a fejlesztői költségeket és csökkenti a bizonytalanságot az engedélyeztetési folyamat során. A közlemény hozzáteszi:

1993 és 2017 között minden évben átlagosan öt GM-növényt engedélyezett az amerikai agrárminisztérium.


A Biotechnológiai Innováció nevű szervezet, amely a GMO-ipar szereplőit tömöríti (mint újabban a Bayer AG), üdvözölte a döntést. Kommentárjuk szerint a rendelet 

fontos lépés abba az irányba, hogy a kormányzati politika ne hátráltassa a XXI. századi biotechnológiát abban, hogy a globális kihívásokat kezelje

 - idézte a Reuters a szervezetet. Korábban az agrárszektor.hu-n azt írtuk: az Egyesült Államok újfajta szabályozást vezetne be a GMO-k területén, ahol a gazdálkodók és a fejlesztők szinte teljesen szabad kezet kapnának. Az Egyesült Államok a múlt héten azt is közölte a Világkereskedelmi Szervezettel (World Trade Organization, WTO), hogy azt tervezi, megváltoztatja a a GMO-szabályozást, többek között a GMO-termékek kereskedelmi szabályait is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?