2022. október 5. szerda Aurél

Trump elnöki rendeletben sürgeti a génmódosított termékek gyorsabb engedélyezését

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államok elnöke arra utasította az állami szerveket, hogy egyszerűsítsék és gyorsítsák fel a génmódosított termékek engedélyeztetési eljárásait - áll a Fehér Ház sajtóközleményében. Trump a héten már másodszor állt ki teljes mellszélességgel a génmódosítás mellett.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Elnöki rendeletet adott ki Donald Trump, amiben arra utasítja a szövetségi hivatalokat, hogy a mezőgazdasági-biotechnológiai szabályozási folyamatokat egyszerűsítsék le - áll a közleményben. A rendeletben az áll, hogy a biotechnológiai termékek, vagyis a GMO-k felügyeletének tudományos alapúnak, aktuálisnak és hatékonynak kell lennie. A rendelet azokra az állatokra és növényekre vonatkozik, amelyek "in vivo" (élő szervezetként), vagy "in vitro" (laboratóriumban) genetikailag módosított információkat hordoznak.

A Fehér Ház szerint a rendelet csökkenti a fejlesztői költségeket és csökkenti a bizonytalanságot az engedélyeztetési folyamat során. A közlemény hozzáteszi:

1993 és 2017 között minden évben átlagosan öt GM-növényt engedélyezett az amerikai agrárminisztérium.


A Biotechnológiai Innováció nevű szervezet, amely a GMO-ipar szereplőit tömöríti (mint újabban a Bayer AG), üdvözölte a döntést. Kommentárjuk szerint a rendelet 

fontos lépés abba az irányba, hogy a kormányzati politika ne hátráltassa a XXI. századi biotechnológiát abban, hogy a globális kihívásokat kezelje

 - idézte a Reuters a szervezetet. Korábban az agrárszektor.hu-n azt írtuk: az Egyesült Államok újfajta szabályozást vezetne be a GMO-k területén, ahol a gazdálkodók és a fejlesztők szinte teljesen szabad kezet kapnának. Az Egyesült Államok a múlt héten azt is közölte a Világkereskedelmi Szervezettel (World Trade Organization, WTO), hogy azt tervezi, megváltoztatja a a GMO-szabályozást, többek között a GMO-termékek kereskedelmi szabályait is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01