Trump elnöki rendeletben sürgeti a génmódosított termékek gyorsabb engedélyezését

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államok elnöke arra utasította az állami szerveket, hogy egyszerűsítsék és gyorsítsák fel a génmódosított termékek engedélyeztetési eljárásait - áll a Fehér Ház sajtóközleményében. Trump a héten már másodszor állt ki teljes mellszélességgel a génmódosítás mellett.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Elnöki rendeletet adott ki Donald Trump, amiben arra utasítja a szövetségi hivatalokat, hogy a mezőgazdasági-biotechnológiai szabályozási folyamatokat egyszerűsítsék le - áll a közleményben. A rendeletben az áll, hogy a biotechnológiai termékek, vagyis a GMO-k felügyeletének tudományos alapúnak, aktuálisnak és hatékonynak kell lennie. A rendelet azokra az állatokra és növényekre vonatkozik, amelyek "in vivo" (élő szervezetként), vagy "in vitro" (laboratóriumban) genetikailag módosított információkat hordoznak.

A Fehér Ház szerint a rendelet csökkenti a fejlesztői költségeket és csökkenti a bizonytalanságot az engedélyeztetési folyamat során. A közlemény hozzáteszi:

1993 és 2017 között minden évben átlagosan öt GM-növényt engedélyezett az amerikai agrárminisztérium.


A Biotechnológiai Innováció nevű szervezet, amely a GMO-ipar szereplőit tömöríti (mint újabban a Bayer AG), üdvözölte a döntést. Kommentárjuk szerint a rendelet 

fontos lépés abba az irányba, hogy a kormányzati politika ne hátráltassa a XXI. századi biotechnológiát abban, hogy a globális kihívásokat kezelje

 - idézte a Reuters a szervezetet. Korábban az agrárszektor.hu-n azt írtuk: az Egyesült Államok újfajta szabályozást vezetne be a GMO-k területén, ahol a gazdálkodók és a fejlesztők szinte teljesen szabad kezet kapnának. Az Egyesült Államok a múlt héten azt is közölte a Világkereskedelmi Szervezettel (World Trade Organization, WTO), hogy azt tervezi, megváltoztatja a a GMO-szabályozást, többek között a GMO-termékek kereskedelmi szabályait is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?