Válasz a klímaváltozásra: itt a búza, amelyik ellenáll az aszálynak

agrarszektor.hu
Brit tudósok olyan búzát fejlesztettek ki, amelynek kevesebb pórust tartalmaznak a levelei, így képes sokkal hatékonyabban felhasználni a vizet. Az új fajta nagy segítség lehet a gazdáknak átvészelni az egyre szélsőségesebb időjárást, és az egyre gyakrabban pusztító szárazságot.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ahhoz, hogy egy gazdálkodó megtermeljen egy kilogramm búzát, körülbelül 1800 liter vízre van szükség. Brit tudósok azonban kifejlesztettek egy olyan fajtát, amelynek ennél jóval kevesebb vízre van szüksége ahhoz, hogy ugyanezt a mennyiséget produkálja. Ahogy az időjárás a klímaváltozás miatt egyre kiszámíthatatlanabb, és egyre szélsőségesebb, a növényeknek is egyre nagyobb szüksége van védelemre. A Sheffieldi Egyetem kutatói arra is felhívták a figyelmet, hogy nem csak az éghajlat válik kiszámíthatatlanabbá, de egyre többen is élünk a bolygón: a legújabb tudósítások szerint a föld népessége 2050-ben tetőzik majd, amikor eléri a 11 milliárdot. Ez azt jelenti, hogy egyre szűkülő vetési területen, egyre rosszabb körülmények között kell majd egyre többet termelni, hogy el tudjuk tartani a Föld lakosságát - írta az Agriland portál

A most létrehozott búza a levelein lévő légréseken keresztül szabályozza, hogy mennyi szén-dioxidot használ fel a fotoszintézishez, valamint a vízgőz kiengedéséhez. Amikor sok víz áll a rendelkezésére, az izzadáshoz hasonlóan a növény a légréseket megnyitva hűti magát azzal, hogy több nedvességet enged ki magából. Száraz időszakban a búza is lezárja légréseket, hogy minimalizálja a nedvesség kibocsátását; ám, ha kevesebb légréssel rendelkezik, jobban tud vizet raktározni és ezt fel tudja használni arra, hogy hűtse magát. A szakemberek szerint a kevesebb légréssel rendelkező búza ellenállóbb a betegségekkel szemben is. 

Egy tanulmány szerint a tudósok így olyan búzát fejlesztettek ki, amely a klímakatasztrófa esetén is képes túlélni és termést hozni, magasabb szén-dioxid-tartalmú levegő és kevesebb víz esetén is. A hasonló klimatikus viszonyoknak ellenálló rizst is kifejlesztették már egyébként , amelynek a búzához hasonlóan szintén kevesebb légrése van,  és emiatt 40 százalékkal kevesebb vízre van szüksége, de képes túlélni a szárazságokat és akár a 40 fokos forróságot is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?