Súlyos pénzeket buknak emiatt a magyar gazdák: itt hibáznak óriásit

agrarszektor.hu
Az elmúlt években Magyar-országon kisebb ingadozások mellett igazán jó gabona- és olajosmagtermésről számolhattunk be, egy stagnáló belső felhasználás mellett. A megnövekedett átmenő készletek miatt évek óta telítettek a raktárak. A raktározott termény kezelésének elmaradása komoly minőségi romláshoz vezethet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A hazai gabonafelhasználás nem haladja meg a 6,5 millió tonnát éves szinten - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A jelentős ráfordítással megtermelt gabona és olajmag minőségének megóvása és a tárolási veszteségek minimalizálása - minden áruval rendelkező tulajdonos számára - követendő cél kell, hogy legyen. Mindezt csak megfelelő műszaki színvonalú tárolókban, szakszerű tárolástechnológia alkalmazása és megfelelő szakértelem mellett lehet megvalósítani.

A túlzsúfolt raktárak sajnos sok esetben túllépik a vonatkozó szabványban megengedett 2-3 méteres raktározási magasságot. Ezen magasság felett tárolt termények esetében komoly problémák jelentkezhetnek. Minél magasabban tárolják a terményt, annál nehezebben adja le egységnyi felületen a hőt és párát, így könnyebben alakul ki helyi nedvesedés, ami melegágya a gomba- és kártevőfertőzésnek. A helyhiány miatt az árumozgatások lehetősége is korlátozott. A problémát fokozza, hogy egyre inkább elmarad a termények betároláskori tisztítása. A 2018/19-es szezonban a tisztítás hiánya okozta károkkal sok raktárban szembe kellett nézni. Sajnos az idén ez nemcsak a gabonafélék esetén volt jellemző, hanem a kukoricánál is, mivel időjárási viszonyok miatt nem kellett szárítani az árut, így ennek következtében a tisztításra az átlagosnál is kevesebb figyelmet fordítottak. Ideális esetben valamennyi betakarított termény a tisztítóra kellene, hogy kerüljön a tárolás előtt.

Amióta elterjedtek a mai kor modern kombájnjai, a tisztítás egy folyamatos vitatéma. A termelők arra hivatkoznak, hogy ilyen modern gépek mellet nincs szükség utótisztításra. A tapasztalatok ellenben azt igazolják, hogy a jó esetben elérhető 2% körüli szemetet tartalmazó termény nem alkalmas hosszú távú tárolásra, noha ma már egyre gyakoribb az éven túli tárolás. A learatott gabonaszem élőanyagként viselkedik a raktárakban és a tárolási körülményektől függően változtatja nedvességtartalmát, hőmérsékletét. Ezt a folyamatot a tárolók szellőztetésével, az áru kezelésével, mozgatásával lehet szabályozni.

A raktározott termény kezelésének elmaradása komoly minőségi romláshoz vezethet. Ha az áru állaga romlásnak indul, azonnali beavatkozásra van szükség, mivel ez a folyamat nem visszafordítható. Ilyen esetekben a mozgatás-szellőztetés mellett akár az áru tisztítása és szárítása is szükségessé válhat, ami komoly költséggel jár. Ahhoz, hogy a minőségi romlást, a fertőzéseket megelőzzük, az áru szakszerű kezelése mellett szükség van a folyamatos monitorizálásra is. A tisztítatlan, kezeletlen áru melegágya a bogárfertőzöttségnek, ami további problémákat vet fel. A gázosítás - különösen a többszöri gázosítás - minőségromláshoz vezethet, illetve a limit feletti gázkoncentráció késleltetheti az áru elszállítását, ami további pluszköltséget jelent. Mind a hazai felhasználók, mind az exportőrök az átvétel során végzett ellenőrzésekkor megtagadhatják azon tételek átvételét, amelyeknek minőségi állandói, állaguk, szaguk és tisztasági követelményei nem megfelelőek.

Az egyre szigorodó EU-s előírások erre nemcsak jogalapot adnak, de kötelezettséget is rónak a vevőkre. A visszautasítás költségei, a magas fuvardíjak miatt, tetemesek lehetnek. A minőségi romlás értékvesztéssel, de akár a felhasználható mennyiségek csökkenésével járhat, mivel bizonyos tételek akár megsemmisítésre is kerülhetnek. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03