Kiderült, melyik őszibúza bírta az idei aszályt: a legjobb fajta csaknem 2 tonnát vert a legrosszabbra

agrarszektor.hu
Összesen 45 őszi búzafajtát teszteltek az ország tíz különböző pontján. Az idei aszályos évjáratban a legjobb búza majdnem 2 tonnát vert a legrosszabbra. El kell ismerni, hogy a legmagasabb nyersfehérje-tartalmú fajták között a nyugati nemesítésű búzák is ott vannak.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Összesen 45 őszi búzafajtát teszteltek az ország tíz különböző pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács posztregisztrációs kísérletében. A kísérletek felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat ebben az évben is a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) látta el.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A szegedi, a karcagi és a martonvásári genetikák mellett benevezte a versenybe a búzáit az Agromag, az Isterra, a Karintia, a KWS, a Limagrain, az RWA, a Saatbau Linz,  Saaten-Union és a Syngenta is. 2018 őszén összesen 10 helyszínen - Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Jászboldogházán, Tordason, Szarvason, Iregszemcsén, Eszterágpusztán, Székkutason, Újfehértón, valamint Gyulatanyán vetették el a búzákat a Nébih szakembereinek segítségével.

A kísérletsorozat fajtáit két éréscsoportra bontva állították be. A korai éréscsoprt 24, a középérésű 20 fajtát/hibridet tartalmazott. Mindez érzékelteti az eltolódást a korán virágzó és aratható változatok irányába. Az idei évjárat világosan megmutatta, hogy mekkora kárt képes okozni a szemek fejlődésében az aszály. Bár a korai fajták számára elvileg kevesebb idő áll rendelkezésre a szemképzéshez, de a fejlődés kritikus fázisaiban adott esetben jobb körülményeket találnak, mint a későbbi érésű tásaik. Érdekes, hogy idén a két éréscsoport teljesen "összeért", a korai fajták kalászolása csupán pár nappal előzte meg későbbiekét, és az érésig eltelt idő szinte ugyanannyi volt. A korai csoport terméseredményei (t/ha) ezzel együtt jobbnak bizonyultak.

Korai csoport

Középérésű csoport

Érdemes végigböngészni a kísérlet részletes eredményeit, mivel azok sokat elmondanak a fajta termésbiztonságáról, illetve az adott termőhelyi viszonyokra való alkalmasságáról. A kutatás a minőségi paraméterekre is kitért. El kell ismerni, hogy a legmagasabb nyersfehérje-tartalmú fajták között az osztrák (és francia) nemesítésű búzák is ott vannak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?