Ilyen kertre vágyik mindenki! Ő meg is építette

agrarszektor.hu
Egy kertépítésznél jártunk, aki 5 év alatt alakította ki angolparkhoz hasonló kertjét. A 40 éves fiatalember szenvedélyesen szereti a növényeket, ami meg is látszik a végeredményen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szomoru Miklós öt év alatt a semmiből alkotott egy földi paradicsomot a Pilis hegység tövében található kertjében. Már az előkertben úgy éreztem magam, mint aki egy régóta megszervezett randevúra érkezik, de egy picit még várnia kell partnerére, aki csúcsformájában akarja köszönteni látogatóját. Aztán a kaputól vezető romantikus, kacskaringós sétányon át beléptem a kert hatalmas "nappalijába". Az itt elém táruló látvány, a csodás panoráma, az őszi hangulatban pompázó színek, a gazdag növényválaszték, valamint az ízléses elrendezés teljesen elvarázsolt. Szomoru Miklós, aki ezt a kertet megálmodta és elkészítette, valamit nagyon tud...

A kert középpontja nyáron (Fotó: Szomoru Miklós)

"Tanárszülők gyermekeként, vidéken nőttem fel. Kiskorom óta rajongok a növényekért. Már ötéves koromban volt egy saját kis kertem, amit gondozhattam. Megfigyeltem, hogy az egyes növények hogyan viselkednek, meddig élnek és virágoznak. Így aztán magamtól jöttem rá, hogy melyik évelő és melyik egynyári növény. Mire iskolába kerültem, mindezt tapasztalatból tudtam" - meséli a kertész, aki a Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán Dísznövény, valamint Menedzsment és Marketing szakirányon szerzett diplomát. Már az egyetemi évek alatt rendszeresen vállalt kertépítő munkákat, majd az így kialakított kapcsolatai révén 2002-ben kezdte el saját vállalkozását egy ásóval, egy talicskával és egy használt autóval.

"Eleinte mindent elvállaltam. Még olyan munkákat is, amelyek teljesen távol álltak tőlem. Egy szabad hétvégém sem volt, de annál több idegeskedés a tulajdonosok, a talajminőség, a szállítási határidők vagy éppen az időjárás miatt. Viszont egy idő után már szelektálhattam, hogy kinek, mit és mikor vállalok el. A saját kertemet már jóval azelőtt megálmodtam, hogy megvásároltam volna ezt a telket a Pilisben. Imádom a hegyvidéket és megmagyarázhatatlanul vonzódom Angliához, az ottani kultúrához és kertépítéshez" - avat be az álmaiba a kertművész, aki az angol vidéki kerteket idéző otthonát 5 évvel ezelőtt kezdte el kialakítani.

Szomoru Miklós (Fotó: Sándor Edit)

Nem volt könnyű a dolga, mivel nagyon elhanyagolt volt a telek és agyagos a talaj, valamint a klíma is meghatározta, hogy milyen növények bírják ki a helyszínt. Szomoru Miklós öntözőrendszert telepített, ezután következett az ágyások kialakítása, majd a növényültetés, végezetül a gyepszőnyeg terítése. A déltől már árnyékos területeken páfrányok, rododentronok és törpe örökzöldek nőnek. A napos részeken többezer évelő növény, pl. margaréták, levendulák, kasvirágok, lángvirágok kaptak helyet. Minden évben sok-sok hortenziát és több mint 1000 hagymás növényt ültet. A kert középpontjában található az elmaradhatatlan és tökéletes angol gyep, valamint egy angol rózsákkal teli lugas. Manapság már csak heti pár órát vesz igénybe a növények ápolása, a legtöbb időt a fű nyírása igényli. Ezt hetente 2-3 alkalommal is el kell végezni, hogy ilyen kifogástalan legyen. De Miklósnak nem esik nehezére gondozni a kertjét, mivel ez a szenvedélye.

"Jó ide haza jönni, mert mindig nyugalom és béke fogad. A háttérben lévő panoráma pedig a végtelen szabadság érzetét, a tökéletes boldogságot adja számomra. Ha valamilyen okból el kellene innen mennem, újra megépíteném ezt a kertet. Néhány változtatással csupán, tanulva az eddigi hibáimból" - folytatja, majd kitér eddigi munkatapasztalatira is.

Növényözön (Fotó: Szomoru Miklós)

"Azt látom, hogy akinek sok pénze van, annak többnyire igénye nincs egy folyamatos gondozást igénylő, hangulatos kertre. Aki pedig szeretne egy olyan lelkületű kertet, mit az enyém is, sajnos nem engedheti meg magának. Ma már másképp kell ültetni a növényeket is a klímaváltozás, az erős UV-sugárzás miatt. Egy-egy jó példából a laikusok is tanulhatnak, de hazánkban nincs kertészműsor, így egyre többen keresnek rá magazinokban, bloggerek oldalain egy-egy jó kertépítési, növényápolási trükkre. Ezeket az ötleteket csak le kell másolni, és megfogadni a szakemberek tanácsait. Fontos szempont az is, hogy a növények, a kert vagy akár egy balkon stílusa passzoljon a házhoz, a tulajdonos személyiségéhez. Aki pedig tud egy kicsit angolul, bármilyen növényt a világ bármely szegletéből meg tud rendelni."

Sándor Edit

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?