Ilyen kertre vágyik mindenki! Ő meg is építette

agrarszektor.hu
Egy kertépítésznél jártunk, aki 5 év alatt alakította ki angolparkhoz hasonló kertjét. A 40 éves fiatalember szenvedélyesen szereti a növényeket, ami meg is látszik a végeredményen.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Szomoru Miklós öt év alatt a semmiből alkotott egy földi paradicsomot a Pilis hegység tövében található kertjében. Már az előkertben úgy éreztem magam, mint aki egy régóta megszervezett randevúra érkezik, de egy picit még várnia kell partnerére, aki csúcsformájában akarja köszönteni látogatóját. Aztán a kaputól vezető romantikus, kacskaringós sétányon át beléptem a kert hatalmas "nappalijába". Az itt elém táruló látvány, a csodás panoráma, az őszi hangulatban pompázó színek, a gazdag növényválaszték, valamint az ízléses elrendezés teljesen elvarázsolt. Szomoru Miklós, aki ezt a kertet megálmodta és elkészítette, valamit nagyon tud...

A kert középpontja nyáron (Fotó: Szomoru Miklós)

"Tanárszülők gyermekeként, vidéken nőttem fel. Kiskorom óta rajongok a növényekért. Már ötéves koromban volt egy saját kis kertem, amit gondozhattam. Megfigyeltem, hogy az egyes növények hogyan viselkednek, meddig élnek és virágoznak. Így aztán magamtól jöttem rá, hogy melyik évelő és melyik egynyári növény. Mire iskolába kerültem, mindezt tapasztalatból tudtam" - meséli a kertész, aki a Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán Dísznövény, valamint Menedzsment és Marketing szakirányon szerzett diplomát. Már az egyetemi évek alatt rendszeresen vállalt kertépítő munkákat, majd az így kialakított kapcsolatai révén 2002-ben kezdte el saját vállalkozását egy ásóval, egy talicskával és egy használt autóval.

"Eleinte mindent elvállaltam. Még olyan munkákat is, amelyek teljesen távol álltak tőlem. Egy szabad hétvégém sem volt, de annál több idegeskedés a tulajdonosok, a talajminőség, a szállítási határidők vagy éppen az időjárás miatt. Viszont egy idő után már szelektálhattam, hogy kinek, mit és mikor vállalok el. A saját kertemet már jóval azelőtt megálmodtam, hogy megvásároltam volna ezt a telket a Pilisben. Imádom a hegyvidéket és megmagyarázhatatlanul vonzódom Angliához, az ottani kultúrához és kertépítéshez" - avat be az álmaiba a kertművész, aki az angol vidéki kerteket idéző otthonát 5 évvel ezelőtt kezdte el kialakítani.

Szomoru Miklós (Fotó: Sándor Edit)

Nem volt könnyű a dolga, mivel nagyon elhanyagolt volt a telek és agyagos a talaj, valamint a klíma is meghatározta, hogy milyen növények bírják ki a helyszínt. Szomoru Miklós öntözőrendszert telepített, ezután következett az ágyások kialakítása, majd a növényültetés, végezetül a gyepszőnyeg terítése. A déltől már árnyékos területeken páfrányok, rododentronok és törpe örökzöldek nőnek. A napos részeken többezer évelő növény, pl. margaréták, levendulák, kasvirágok, lángvirágok kaptak helyet. Minden évben sok-sok hortenziát és több mint 1000 hagymás növényt ültet. A kert középpontjában található az elmaradhatatlan és tökéletes angol gyep, valamint egy angol rózsákkal teli lugas. Manapság már csak heti pár órát vesz igénybe a növények ápolása, a legtöbb időt a fű nyírása igényli. Ezt hetente 2-3 alkalommal is el kell végezni, hogy ilyen kifogástalan legyen. De Miklósnak nem esik nehezére gondozni a kertjét, mivel ez a szenvedélye.

"Jó ide haza jönni, mert mindig nyugalom és béke fogad. A háttérben lévő panoráma pedig a végtelen szabadság érzetét, a tökéletes boldogságot adja számomra. Ha valamilyen okból el kellene innen mennem, újra megépíteném ezt a kertet. Néhány változtatással csupán, tanulva az eddigi hibáimból" - folytatja, majd kitér eddigi munkatapasztalatira is.

Növényözön (Fotó: Szomoru Miklós)

"Azt látom, hogy akinek sok pénze van, annak többnyire igénye nincs egy folyamatos gondozást igénylő, hangulatos kertre. Aki pedig szeretne egy olyan lelkületű kertet, mit az enyém is, sajnos nem engedheti meg magának. Ma már másképp kell ültetni a növényeket is a klímaváltozás, az erős UV-sugárzás miatt. Egy-egy jó példából a laikusok is tanulhatnak, de hazánkban nincs kertészműsor, így egyre többen keresnek rá magazinokban, bloggerek oldalain egy-egy jó kertépítési, növényápolási trükkre. Ezeket az ötleteket csak le kell másolni, és megfogadni a szakemberek tanácsait. Fontos szempont az is, hogy a növények, a kert vagy akár egy balkon stílusa passzoljon a házhoz, a tulajdonos személyiségéhez. Aki pedig tud egy kicsit angolul, bármilyen növényt a világ bármely szegletéből meg tud rendelni."

Sándor Edit

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?