2021. június 23. szerda Zoltán

Hírek - Növény

2020 nem lesz a magyar gabonatermelők éve: kevesebb a búza, gond van az árpával

Hamarosan befejeződik az őszi árpa betakarítása Magyarországon, és habár a hozamok a vártnál jobban alakultak, a fehérjetartalommal vannak problémák - tájékoztatta az Agrárszektort Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Hozzátette, leginkább a repcét viselte meg az aszályos tavasz, de őszi búzából is jóval kevesebb lesz idén.
 
 

Habár néhány százaléknyi területen még aratnak, de a hazai árpaföldek 90 százalékával már végeztek a gazdák, így az őszi árpa betakarítása hamarosan befejeződik az országban – nyilatkozta az Agrárszektornak Petőházi Tamás. Mint mondta, a hozamok a vártnál jobban alakultak, azonban az idei árpa fehérjetartalma alacsonyabb, mint amire előzetesen számítottak. A termésátlag idén 3-6,5 tonna között alakul, az aszályosabb vidékeken, illetve gyengébb talajokon 3 tonna körüli hozam várható, de az ideális termőterületeken a 6-6,5 tonnát is eléri.

Leginkább a repcét viselte meg az aszályos tavasz

Az őszi káposztarepce vetésterületének felén végeztek a betakarítással, az idei terméshozam azonban a vártál is rosszabbul alakul - tudtuk meg a GOSZ elnökétől.

A gazdák számoltak ezzel, a negatív előrejelzések be is igazolódtak, a repce hozama idén a vártnál gyengébben alakul. Átlagosan 1,8 és 3 tonna körüli mennyiséget vágnak, de inkább 2 - 2-5 tonna az átlag, ez az elmúlt évekhez képest fél tonnával kevesebb.

Megkezdődött az őszi búza aratása is

Petőházi Tamás kiemelte, a termelők azt tapasztalják, hogy még annál is gyengébb a búza termésátlaga, mint ahogy előzetesen várni lehetett. Átlagban évente 5 millió tonna búzát aratnak le Magyarországon, idén azonban ez a mennyiség 4,3 millió tonna körül várható. A keleti megyékben, Borsodban, Hajdú-Biharban, Csongrádban és Békésben is hátrébb tartanak a munkálatokkal, mert július elején a nagyobb mennyiségű csapadék hátráltatta az aratást.

Forrás: MTI/Varga György
A gyenge búzatermés szintén a rendkívüli tavaszi aszálynak, a 10 hetes csapadékmentes időjárásnak köszönhető. A búzánál összességében 15 százalék terméskieséssel számolunk. A gabona minőségéről azonban még nagyon korai lenne bármit is nyilatkozni.

A tavaszi aszály miatti országos terméskiesés számokban is kifejezhető. Ez alapján elmondható, hogy egy átlagos évben összesen 8,5 millió tonna körüli termény (árpa, búza, repce) betakarításával számolnak a gazdák az országban, idén azonban ez a szám jó, ha a 7 millió tonnát eléri majd.

Mi a helyzet a tavaszi vetésű növényekkel?

Petőházi Tamás kitért arra is, hogyan állnak most a tavaszi vetésű növények. Elmondta, hogy a kukorica és a rozs esetében már látszik, hogy az elmúlt hónapok csapadékosabb időjárása jót tett, de ezek a növények is komoly szárazságban kellett, hogy kifejlődjenek. 

Összességében közepes terméssel számolunk. A napraforgó esetében most kell a növényeket a betegségek ellen kezelni, tehát lesz még munkánk a földeken bőven, mielőtt újra aratni kezdünk

 – tette hozzá a GOSZ elnöke.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu