Még mindig nem tudták betakarítani a kukoricát az USA-ban

Még mindig nem tudták betakarítani a kukoricát az USA-ban

agrarszektor.hu
2019 tavaszán történelmi csúszásba kerültek a kukoricavetéssel az amerikai farmerek, aminek meglett a böjtje: sokan mind a mai napig nem tudták learatni a termést. Érdekesség, hogy az eddigi adatok alapján a kései vetés ellenére USA-szerte mégiscsak elérte a 10 éves átlagot a kukorica átlaghozama. A maradék termény azonban még mindig a földeken áll, 25-29 százalékos a víztartalma.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

November óta nedvesre fordult az időjárás Amerikában is, így azok, akik abban bíztak, hogy a 30 százalék feletti víztartalmú kukoricát később kedvezőbb feltételek között arathatják le, még mindig csak várakoznak a jobb időre. A víztartalom a jelentések szerint még mindig 25-29 százalék között mozog a szemekben az optimális 15-20 százalék helyett - írja a farms.com.

A lap által megkérdezett szakértő szerint a tél - attó függően, hogy mekkora a hónyomás kockázata az adott régióban - 3-20, de akár 50 százalékos termésveszteséget is okozhat. Nemcsak a víztartalom nem csökken így a szemekben, de a hó súlya alatt elfeküdhetnek, megtörhetnek a kukoricanövények. Az állóképességüket számos tényező befolyásolja, jobb esélye van a hosszabb tenyészidejű, kisebb tőszámmal vetett és gondos növényvédelemben részesült állományoknak.

EZ IS ÉRDEKELHET
A január-februárra időzített betakarítás hátránya az is, hogy kiszámíthatatlan a talajállapot alakulása, a nehéz gépek kárt tehetnek a talajszerkezetben és önmagukban is, ha elakadnak a sárban. Emiatt sokan márciusig fognak várni, ekkor azonban a többi mezőgazdasági munkával kerülhetnek torlódásba a farmerek.

Az eddig betakarított táblákon a kukorica hozama 10,6 tonna/hektár, ami a megkésett vetésidő ellenére megfelel a 10 éves átlagnak. Az ötéves átlag pedig 11,6 t/ha. Az USA tartja az egy hektrárra eső kukoricatermesztés világrekordját is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?