Védetté tehető a repce a rettegett fóma ellen: jön a védőoltás!

Védetté tehető a repce a rettegett fóma ellen: jön a védőoltás!

agrarszektor.hu
A fómás levélfoltosság és szárrák a becslések szerint éves szinten mintegy 100 millió font (39 milliárd forintos) kárt okoz a mezőgazdaságnak az Egyesült Királyságban. Kutyaharapást szőrével - mondhatnánk arra a módszerre, amit most egy London környéki egyetem ifjú kutatója kitalált a kór ellen. Egy vírussal fertőzött fómagombát szabított rá a növényre, amelyik így megtanult védekezni az egészséges kórokozó gombák ellen is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fómás betegség ma a repcetermesztés egyik legfontosabb növényvédelmi problémája egész Európában. A kór végzetes lehet a növény számára, hiszen a fotoszintézis és a tápanyagszállítás szerveit támadja. A britek számításai szerint a gombás fertőzés a permetezések ellenére is éves szinten 100 millió fontos  (39 milliárd forintos) kiesést okoz az ágazatban. A tudósok most egy korábban nem észlelt vírust találtak a repce fómás betegségét és szárrákját okozó Leptosphaeria biglobosa gombában, amit potenciálisan fel lehet használni a növény immunrendszerének javításához.

A kutatás szerint - ami a Molecular Plant Microbe Interactions című folyóiratban jelent meg és itt érhető el - egy kettős szálú RNS-vírusról van szó. A repcében ugyan leggyakrabban nem a Leptosphaeria biglobosa, hanem a  Leptosphaeria maculans gomba okoz fertőzést, a kutatók azonban azt tapasztalták, hogy ha fertőzött L. biglobosát juttatnak a repcébe, akkor annak ellenállósága javul a fómát leggyakrabban okozó L. maculanssal szemben. 

Valami olyasmi történik, mint amikor oltást kapunk: a legyengített kórokozót le tudja győzni a szervezetünk, és közben meg is tanul védekezni ellene.

A vírusos gomba jelenlétére az anyagcseréje megváltoztatásával reagált a növény. Élénkült a szénhidrátok és fehérjék bioszintézise, miközben a betegség idejére jellemző fehérjék más ütemben keletkeztek. Ellenállóképessége a Leptosphaeria gombákkal szemben javult. A Hertfordshire-i Egyetem kutatója szerint ezek az eredmények lerakhatják a fóma elleni biológiai védekezés alapjait. "A felfedezés része lehet egy olyan integrált növényvédelmi programnak, amelynek célja a betegség tüneteinek mérséklése és a hozam javítása" - írja dr. Lotta Kotta-Loizou.

Ezt mi úgy tudjuk elképzelni a gyakorlatban, hogy egy vírussal kezelt gombával egy permetezés keretében maga a gazda fertőzi meg az állományát, amelyik ettől nem beteg, hanem még egészségesebb lesz.

Címlapkép: http://novenyvedelem.nak.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?