Feldman Zsolt: a magyar vállalkozásoknak változtatniuk kell a vezetési szemléletükön

Feldman Zsolt: a magyar vállalkozásoknak változtatniuk kell a vezetési szemléletükön

agrarszektor.hu
Idén hatodik alkalommal rendezik meg a PREGA Konferenciát és Kiállítást, melynek programja még soha nem volt ilyen sokszínű és átfogó jellegű. A gazdák bevezetése a digitális világba ma már elkerülhetetlen, amelyet a szervező Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) az esemény két napja alatt mintegy 150 szakmai előadással segít elő, írta sajtóközleményében a NAK.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hét, munkaműveletekre tematizált szántóföldi szekció, egy kétnapos állattenyésztés szekció, három kertészeti szekció, újdonságként pedig élelmiszeripar és Digitális Agrár Stratégia szekciók várják a látogatókat az idei PREGA Konferencián és Kiállításon, amelyet február 18-án és 19-én rendez meg Budapesten az Agroinform.hu a NAK-kal és az AMC-vel együttműködésben. A gazdák bevezetése a digitális világba ma már kulcskérdés, és mindenki számára elkerülhetetlen folyamat. Ennek megfelelően a 2020-as rendezvényen mindenki megtalálhatja a neki hasznos információkat, ugyanis rekordszámú szakmai szekció várja a hatékony, modern gazdálkodás iránt elkötelezett gazdálkodókat.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Bolyki Bence, a főszervező Agroinform.hu vezetője a konferencia veresegyházi beharangozó sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy idén minden eddiginél több, 150 szakmai előadás várja a látogatókat. A konferencia nem a termékbemutatókról szól, a PREGA szervezőinek az a célja, hogy szigorúan szakmai előadások hangozzanak el. Megjelennek a szántóföldi és kertészeti, valamint állattenyésztési ágazatok, helyet kap a Digitális Agrárstratégia és újdonságként külön szekcióban szerepel az indoor farming, az agrár IoT és az élelmiszeripar. 

Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztói igények bővülése és az egyre jobban kiéleződő piaci verseny rákényszeríti a vállalkozásokat, hogy a piaci szerepük megtartása és jobb pozícionálása érdekében változtassanak eddig megszokott termelési folyamataikon és vezetési szemléletükön. A mai modern társadalom egyre nagyobb része ugyanis nagy jelentőséget tulajdonít a fenntartható fejlődésnek, a környezethatékonyságnak, így a fejlesztéseket is ezek figyelembevételével érdemes véghezvinni. Ennek megfelelően egyre inkább elengedhetetlen a termékpálya-szemlélet felvétele és gyakorlati alkalmazása, mely összevonja az élelmiszer-ellátási lánc több szereplőjét, és együttesen ösztönzi őket új technológiák, innovációk bevezetésére. A NAK ezt a folyamatot úgy segítheti, hogy információkkal látja el a gazdákat. Például összegyűjti a különböző ismereteket, és válogatva juttatja el azokat tagjainak, olyan módon, hogy azokat a gazdák hasznosítani tudják saját gazdaságukban. Ilyen ismereti gyűjtőhely a PREGA (precíziós gazdálkodás) konferencia és kiállítás is, amelyet a NAK a kezdetektől támogat, tette hozzá Éder István.

A sajtótájékoztatón dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára meggyőződésének adott hangot, hogy minden, a jövőjét a mezőgazdaságban tervező gazdálkodónak érdemes elkezdeni foglalkozni a precíziós technológiák alkalmazásával. Mint fogalmazott, a világ többi részén működő agrárvállalkozások digitális átalakulása gőzerővel zajlik, jelentősen átalakítva az agrárium technológiai és gazdasági folyamatait, az agrártárcának pedig kötelessége felhívni a gazdálkodóink figyelmét arra, hogy a versenytársaik rohamléptekkel erősítik ezekkel versenyképességüket. Be kell mutatnia azt, hogy egy magyar termelő gazdaságának átalakítása nem kell, hogy feltétlen nagy és költséges eszközök beszerzését, komplex fejlesztések megvalósítását jelentse, inkább azt, hogy fokozatosan, évről évre a gazdaság tevékenységének újabb és újabb elemeit érdemes digitális alapra helyezni. Most van elég jövedelem a gazdálkodóknál ahhoz, hogy rálépjenek a tartós jövedelemtermelés lehetőségét biztosító útra. Ehhez azonban mielőbb el kell kezdeniük a megfelelő precíziós eszközökkel adatokat gyűjteni saját termelésükről, földjeikről. Alkalmazzák a gazdálkodás minden szakaszában (adatgyűjtés, adatfeldolgozás, döntéshozatal, beavatkozás) az infokommunikációs technológiák, a pontos mérések, a szabályozás és a számítógépes vezérlés kínálta előnyöket. Ehhez nyújthat támpontot mindaz a tudás, amely a konferencián széles szakmai témakörben lesz elérhető.

Veresegyház országgyűlési képviselője, Tuzson Bence elmondta, hogy a város élen jár az innovációban, hiszen a település határában olyan üvegházi paradicsomtermesztés folyik, ami világszínvonalú, technológiai alapú és Magyarország jövőjét szolgálja. Az országgyűlési képviselő beszélt arról is, hogy Veresegyház a jövő városa, hiszen az ilyen alacsony átlagéletkorú fiatal városok mutatják az utat a jövő irányába. Az innovatív mezőgazdasági vállalkozások megismertetése a mai fiatalokat is arra ösztönözheti, hogy kedvet kapjanak a gazdálkodáshoz. A kormány célja, hogy kiváló minőségű, egészséges és biztonságos magyar élelmiszer kerüljön a magyar családok asztalára. A Veresi Paradicsom Kft.-nek köszönhetően a sokszor éretlenül szedett, vegyszerekkel kezelt külföldi paradicsomok helyett, már akár télen is elérhető a friss, érett magyar alternatíva a piacon. Az itt dolgozó emberek 90%-a környékbeli, így a munkahelyteremtés és a térségre gyakorolt gazdaságélénkítő hatás által erősödnek a helyi családok is, mondta Tuzson Bence.

A sajtótájékoztató helyszínválasztása nem volt véletlen, hiszen a vendéglátó, a Veresegyházon található Veresi Paradicsom Kft. innovatív technológiájának köszönhetően igazi prémium különlegességeket, köztük a világ egyik legédesebb és legaromásabb paradicsomát termeszti. A vállalkozás a 2018 végén megnyílt mesterséges megvilágítású üvegházában hidrokultúrás módszerrel, tiszta termesztésben, fenntartható és környezetbarát módon, biológiai növényvédelemmel termeszt paradicsomot. A technológiának köszönhetően az év minden napján, így a hideg hónapokban is ugyanolyan ízletes, magas minőségű és magas beltartalmi értékű paradicsomok teremnek. Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom ügyvezetője a PREGA Konferencia és Kiállítás egyik előadójaként a precíziós zöldségtermesztésről fog előadást tartani.

A NAK, felismerve az agrárdigitalizáció fejlesztésének jelentőségét, a Design Terminállal közösen NAK TechLab néven innovációs programot hozott létre, mely segítséget jelent nem agrár területről érkező startupoknak is, akik tudnak válaszolni a szektort érintő kihívásokra is. A program része volt a tavaly megtartott "NAK Gazdálkodj okosan" agrárfókuszú 24 órás ötletverseny, amelynek egyik mentora Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom vezetője volt. Ő az egyik csapatot felkarolta, és már akkor merőben más tématerület felé terelte őket, majd később elkezdett egy pilot projekten dolgozni velük. Parti András mountain bike versenyző, olimpikon, a rendezvény nagykövete arra világított rá, hogy a precíziós gazdálkodás nemcsak a termelők számára hasznos, hanem a mindennapokban is érték, hiszen a fogyasztók számára a termőföldtől az asztalig egészséges, jó minőségű élelmiszert biztosítanak a legkorszerűbb módszerek használata.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03