A Bayert az ág is húzza: megint kapott egy büntetést egy tájékozatlan gazda miatt

A Bayert az ág is húzza: megint kapott egy büntetést egy tájékozatlan gazda miatt

agrarszektor.hu
Két nagy növényvédőszer-gyártót büntetett most meg egy amerikai bíróság, mindkettő fellebbezésre készül. Az egyikük, a Bayer, már nagyon rutinos ebben. Ez alkalommal egy tájékozatlan amerikai farmer perelte be sikerrel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy amerikai gazdának 265 millió dollárt ítélt a bíróság, miután megállapította, hogy Bayer és a BASF dikamba hatóanyagú gyomirtója felel a barackültetvénye kipusztulásáért. A Bayer "egyértelműen nem ért egyet" a szombati (február 15-i) ítélettel, és "haladéktalanul fellebbezni" fog. A BASF hasonlóképpen nyilatkozott - írja a farminguk.com.

A Missouri államban élő őszibarack-termelő, Bill Bader azért perelte be a német agrokémiai óriásokat, mert szerinte a gyomirtójuk tehet a barackfák pusztulásáról. Azt állítja, hogy a gyomirtó a szomszédos gazdaságokból sodródhatott át a fáira. A Bayer szerint nem mutattak be a bíróságon olyan bizonyítékot, ami alátámasztotta volna, hogy a dikamba a felelős a károkért. Azonkívül emlékeztetett rá, hogy a gyomirtásnak csak egyik módja az, hogy a dikambára rezisztens növényeket vetünk, majd ezeket lepermetezzük a gyomirtóval. Legalább ennyire fontos az integrált növényvédelem, ami nem a genetikailag módosított növények termesztésére, hanem a technológia komplex fejlesztésére törekszik.

Ezzel azt akarták mondani, hogy ha még kimutatható is lett volna a dikamba az állományban, akkor is kérdéses, hogy kinek a hibájából került a fákra olyan mennyiségben, hogy azok elpusztulhassanak. Nem ártana ugyanis tudni, hogy a dikambás állománypermetezés csak a vele szemben ellenálló kultúrákban lehetséges a haszonnövény károsodása nélkül. Hogy egyértelműbb legyen a nyilatkozat, a Bayer hozzáfűzte: a génmódosított növények és a hozzájuk kapcsolt technológia csakis együtt alkalmazva biztonságosak, és csakis úgy, ahogy az az utasításban le van írva. Az amerikai bíróság ezt nemigen érthette, így 265 millió dollár fizetésére kötelezte a Bayert.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?