Jön a nagy mezőgazdasági összeírás, de a koronavírus miatt lesznek változások

Jön a nagy mezőgazdasági összeírás, de a koronavírus miatt lesznek változások

agrarszektor.hu
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre "Agrárcenzus, 2020" elnevezéssel. A kialakult járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel, a hivatal az összeírásait találkozásmentes csatornákra vezeti át.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre "Agrárcenzus, 2020" elnevezéssel. A felvétel célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók részére, amelyhez az adatszolgáltatók nagyban hozzájárulnak részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással.

A kialakult járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel, az adatszolgáltatóink és munkatársaink egészségének védelmét szem előtt tartva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összeírásait találkozásmentes csatornákra vezeti át. Így, a korábbi tervektől eltérően, az online kitöltés idejét június 1. és június 30., az adatfelvétel összeírási feladatait október 1. és december 15. közötti időszakokra módosította.

Az adatgyűjtés az EU tagállamaiban jogszabály alapján kötelező. Az összeírás célja, hogy jó minőségű statisztikai adatokkal valósághű, tárgyilagos képet adjon a magyar mezőgazdaságról, az ágazatban bekövetkezett változásokról, a gazdálkodók, a versenyszféra, az állami, civil szervezetek és az unió intézményei számára. A pontos adatszolgáltatás nagyon fontos annak érdekében, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végzők és érdekképviseleteik, továbbá a kormányzati döntéshozók - a gazdálkodók érdekeit szem előtt tartva, jó minőségű adatok alapján - megfelelően tudják döntéseiket meghozni, illetve a különböző hazai és EU-szintű támogatáspolitikákat megtervezni, ezek hatását felmérni.

A gazdasági szervezeteknek, a KSH részére nyújtott többi adatszolgáltatásukhoz hasonlóan, a KSH Elektra rendszerében kell a kérdőívet kitölteni 2020. június 1. és június 30. között. A kiemelt egyéni gazdaságok a részükre megküldött tájékoztatólevél alapján kizárólag webes felületen történő önálló kitöltéssel szolgáltatnak adatot, szintén június 1-30. közötti időszakban. A nem kiemelt egyéni gazdálkodóknak is van lehetőségük 2020. június 1. és 30. között az adatok elektronikus felvitelére, amelyhez kérhetik a falugazdászok telefonos segítségét. Akik élnek ezzel a lehetőséggel, azokat az összeírók már nem keresik fel 2020. október 1. és december 15. között. Az őszi időszakban az összeírók a gazdálkodók felkeresésével, kikérdezéses módszerrel, tableten végzik majd a kérdőív kitöltését.

További információk itt érhetők el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?