Aggódhatnak a magyar gazdák: óriási károkat okozhat a szárazság a földeken

Aggódhatnak a magyar gazdák: óriási károkat okozhat a szárazság a földeken

agrarszektor.hu
Egyre érzékenyebben érinti a csapadékhiány az őszi kalászosokat, amelyek áprilisban és májusban igénylik a legtöbb felvehető nedvességét - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön. A száraz, szeles és csapadékban szegény időjárás is lassítja a növények fejlődését.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szaktárca ugyanakkor megjegyezte, a tavaszi szántóföldi munkáknak kedvez az időjárás, a gazdálkodók jó ütemben haladnak a tervezett feladatokkal. Folyamatban van a gyomirtás is, azonban annak hatékonyságát az éjszakai fagy közeli állapotok jelentősen hátráltatja.

Az agrártárca ismertette: a tavaszi árpát csaknem teljesen elvetették, az idei becsült vetésterülete 28 ezer hektár. A zab tervezett vetésterülete 22 ezer hektár, és 90% felett van a készültsége. A napraforgó vetése folyamatos, a tervezett vetésterület 610 ezer hektár, ebből már 72%-on, 446 ezer hektáron földbe került a vetőmag. A kukorica vetése is megindult, 988 ezer hektár a növény tervezett vetésterülete országosan, ebből eddig 526 ezer hektáron végezték el a vetést a termelők, amely 53-os készültséget jelent. A szója idei tervezett területe 57 ezer hektár, a vetés e növény esetében is halad, jelenleg 22%-os a készültsége.

Az őszi káposztarepce virágzása már megkezdődött, ám fejlettsége jelentősen elmarad az ilyenkor megszokottól és különösen igényes a megfelelő csapadékmennyiségre ebben az időszakban. A repce érzékeny a rovarkártételre, a gazdák folyamatosan védekeznek a repcefénybogár, a repcebolha és a bundásbogár ellen. Ha marad a száraz és szeles időjárás, akkor fennáll a veszély, hogy a növény hamar elvirágzik és gyenge lesz a terméskötődés, közölte az Agrárminisztérium.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03