A KWS repce hibridek új tulajdonsága

A KWS repce hibridek új tulajdonsága (x)

agrarszektor.hu
RLMS - új rezisztencia gén a repce fómás betegségével szemben

A fómás levélfoltosság és szárrák az őszi káposztarepce legfontosabb betegsége egész Európában és Magyarországon is. Ez a gombás megbetegedés szinte minden évben megjelenik a repce állományokban. Ezért fontos a rezisztens hibridek termesztése. 

Európa fertőzéssel leginkább sújtott területein a betegségre fogékony hibridek terméskiesése az 50%-ot is elérheti. A gazdálkodók hibrid választása meghatározó jelentőségű. A betegségnek ellenálló hibridek jelentősen csökkenthetik a termésveszteséget. A hibridek kórokozók elleni védelmének legfontosabb módja a kvantitatív rezisztencia mellett specifikus rezisztenciagének alkalmazása. 

Hogyan küzd a KWS a repce fómás betegsége ellen?

Az őszi káposztarepce hibridek eltérő védelmi mechanizmusokkal rendelkeznek fóma ellen. A KWS-nél úgy döntöttünk, hogy mind az egy génen alapuló (specifikus), mind a több génen alapuló (kvantitatív) rezisztenciát felhasználjuk a védekezésben.

  • Kvantitatív rezisztencia: Alap rezisztenciának is nevezhető, ami több gén együttes hatásán alapszik. A növények megfertőződhetnek. A kórokozó tünetei megjelennek a levélen, de a betegség fejlődése lelassul a növényben. A gyökérnyaki nekrózis kiterjedése csökken, hatása a termésveszteségre kisebb lesz. Minden új repce hibrid rendelkezik ezzel a típusú rezisztenciával.
  • Specifikus rezisztencia: A megbetegedés már a fertőzés kezdetén blokkolva van, ezért teljes védelmet nyújt a kórokozó adott rassza ellen. A gomba még a levélbe sem tud bejutni. A specifikus rezisztencia géneket RLM géneknek nevezik.

A napjainkban alkalmazott rezisztencia gének megfelelő védelmet nyújtanak fómás megbetegedés ellen. Azonban Németországban és Franciaországban azt tapasztaltuk, hogy azokon a területeken, ahol erős fertőzésnek vannak kitéve a repce állományok, a kórokozó kezd ellenállni a piacon gyakran alkalmazott rezisztencia géneknek.

Az RLMS rezisztencia gén a fóma elleni védelem legújabb generációja és csak a KWS repce hibridekben érhető el. A tesztek bizonyították, hogy az új RLMS gén maximális védelmet nyújt a fóma azon rasszaival szemben is, amelyek más rezisztencia géneket már legyőztek.

Az új rezisztenciagén a tarlórépa egy vad változatából (Brassica rapa ssp. sylvestris) származik. A nemesítési munka 2004-ben kezdődött és 14 év telt el, mire az új génnel rendelkező hibridek bevezetésre kerültek. Az ellenállóképességet tavaszi repcében sikerült először létrehozni. Ez a vonal került keresztezésre más kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkező (olajtartalom, terméshozam) vonalakkal. 

Több éves, kiváló genetikai háttérrel rendelkező KWS vonalak visszakeresztezését követően sikerült a betegséggel szembeni ellenállóképességet kialakítani új hibridekben. A FELICIANO KWS az első hibrid, amely a 14 éves nemesítési programból piaci bevezetésre került.

FELICIANO KWS

Portfóliónk egyik újdonsága a FELICIANO KWS hibrid, amely fómás betegséggel szembeni rezisztenciája egy teljesen új rezisztencia génre, az RLMS-re épül. Az RLMS rezisztencia gén a fóma elleni védelem legújabb generációja. Jelenleg ez biztosítja a legmagasabb védelmet a fómás megbetegedéssel szemben.

FELICIANO KWS

Azon gazdálkodóknak ajánljuk az RLMS gént tartalmazó hibridjeinket, akik biztosra akarnak menni a repce fómás levélfoltosság és szárrák betegséggel szembeni védekezésben. Bárhol termeszthető, ahol fóma fertőzéssel kell számolni vagy a betegség komoly problémákat okozott az elmúlt években. 

Az elmúlt években egy másik repce betegség is a nagyobb figyelmet kapott a gazdálkodók körében. Ez a Tarlórépa sárgaság vírus (TuYV). A zöld őszibarack levéltetű közvetlen kártételén túl vírus hordozóként ezt a betegséget is terjesztheti táplálkozása során. Tápnövény köre széles, több száz gazdanövényen képes táplálkozni köztük a repcén is. 

A FELICIANO KWS ellenáll a Tarlórépa sárgaság vírusnak. Ez azt jelenti, hogy ha a vírus be is jut a növénybe, nem okoz termésdepressziót, magas terméseredmény várható. 

A FELICIANO KWS kettős előnnyel rendelkezik. Erős betegségekkel szembeni védelem és magas termés jellemzi. Bárhol termeszthető, ahol fóma fertőzéssel kell számolni, vagy a betegség komoly problémákat okozott az elmúlt években. 

Megújult repce portfóliónkkal minden termelői igényt ki tudunk szolgálni és a repcét érintő kihívásoknak meg tudunk felelni!

Egyedülálló vetőmag ajánlat a piacvezető KWS-től! 

Előszezon kedvezmények 2020. július 24-ig!  

Részletekért hívja területi képviselőinket! 

 

 

 

 

KWS Magyarország Kft.
www.kws.hu
www.facebook.com/KWSMagyarorszag

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03