Itt az új bizonyíték: a monokultúrás növénytermesztés a kártevőknek is kedvez

Itt az új bizonyíték: a monokultúrás növénytermesztés a kártevőknek is kedvez

MTI
A természetes környezetben kialakított szőlőbirtokokon kevesebb a kártevő, ezért kevesebb növényvédőszerre van szükségük, állapította meg egy, a bécsi Agrártudományi Egyetem (Universität für Bodenkultur Wien - Boku) részvételével zajló nemzetközi kutatás. A tudósok 400 andalúziai szőlőskert 13 évnyi adatait vizsgálták, eredményeiket az Ecology Letters című tudományos lapban mutatták be.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Kaliforniai Egyetem davisi tagintézménye, a Granadai Egyetem és a Boku kutatói azt vizsgálták, milyen összefüggés van a szőlőbirtokot körülvevő vidék tarka szőlőmollyal (Lobesia botrana) való fertőzöttsége és a rovarölőszerek használata között. A kutatás eredményei szerint a monoton, dominánsan szőlőbirtokokból álló vidéken négyszer nagyobb a kártevőkkel való fertőzöttség mértéke, mint a változatos területeken, ahol nagyobb a természetes tájelemek aránya. Ez arra utal, hogy az egyszerű, monoton területek kedveznek a szőlőmoly terjedésének, ezzel megnövekszik a rovarirtószerek használatának gyakorisága is, hangsúlyozták a Boku kutatói.

A tanulmány szerint a kártevők elleni szerek használata a többnyire szőlőbirtokokkal körülvett területeken megduplázódott, míg a bozótossal körülvett szőlőben visszaesett. A szakértők szerint ennek két oka lehet. Egyrészt azon a területen, ahol a szőlőbirtokok dominánsak, nagyobb kártevőpopulációk alakulhatnak ki, másrészt természetes ellenségeik a monoton környezetben nem találnak megfelelő táplálékforrást a túléléshez.

A tudósok egyértelműnek tartják, hogy a növények monokultúrákban való termesztése tökéletes feltételeket teremt ahhoz, hogy a szőlőmoly tömegesen megjelenjen. Ezért használnak ezek a borászok sokkal több rovarirtószert, hogy a rovarok állandó pusztítása ellenére magas terméshozamot érjenek el, mondta Silvia Winter, a Boku növényvédelmi intézetének munkatársa. A szakértők szerint a fenntartható hozam biztosítása érdekében szükség van a természetes élőhelyek megőrzésére. Silvia Winter javaslata szerint az egymással szomszédos borászoknak meg kellene egyezniük arról, hogy megtartanak, valamint újratelepítenek természetes tájelemeket, például nagyobb bozótosokat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?