Itt az új bizonyíték: a monokultúrás növénytermesztés a kártevőknek is kedvez

Itt az új bizonyíték: a monokultúrás növénytermesztés a kártevőknek is kedvez

MTI
A természetes környezetben kialakított szőlőbirtokokon kevesebb a kártevő, ezért kevesebb növényvédőszerre van szükségük, állapította meg egy, a bécsi Agrártudományi Egyetem (Universität für Bodenkultur Wien - Boku) részvételével zajló nemzetközi kutatás. A tudósok 400 andalúziai szőlőskert 13 évnyi adatait vizsgálták, eredményeiket az Ecology Letters című tudományos lapban mutatták be.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Kaliforniai Egyetem davisi tagintézménye, a Granadai Egyetem és a Boku kutatói azt vizsgálták, milyen összefüggés van a szőlőbirtokot körülvevő vidék tarka szőlőmollyal (Lobesia botrana) való fertőzöttsége és a rovarölőszerek használata között. A kutatás eredményei szerint a monoton, dominánsan szőlőbirtokokból álló vidéken négyszer nagyobb a kártevőkkel való fertőzöttség mértéke, mint a változatos területeken, ahol nagyobb a természetes tájelemek aránya. Ez arra utal, hogy az egyszerű, monoton területek kedveznek a szőlőmoly terjedésének, ezzel megnövekszik a rovarirtószerek használatának gyakorisága is, hangsúlyozták a Boku kutatói.

A tanulmány szerint a kártevők elleni szerek használata a többnyire szőlőbirtokokkal körülvett területeken megduplázódott, míg a bozótossal körülvett szőlőben visszaesett. A szakértők szerint ennek két oka lehet. Egyrészt azon a területen, ahol a szőlőbirtokok dominánsak, nagyobb kártevőpopulációk alakulhatnak ki, másrészt természetes ellenségeik a monoton környezetben nem találnak megfelelő táplálékforrást a túléléshez.

A tudósok egyértelműnek tartják, hogy a növények monokultúrákban való termesztése tökéletes feltételeket teremt ahhoz, hogy a szőlőmoly tömegesen megjelenjen. Ezért használnak ezek a borászok sokkal több rovarirtószert, hogy a rovarok állandó pusztítása ellenére magas terméshozamot érjenek el, mondta Silvia Winter, a Boku növényvédelmi intézetének munkatársa. A szakértők szerint a fenntartható hozam biztosítása érdekében szükség van a természetes élőhelyek megőrzésére. Silvia Winter javaslata szerint az egymással szomszédos borászoknak meg kellene egyezniük arról, hogy megtartanak, valamint újratelepítenek természetes tájelemeket, például nagyobb bozótosokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?