Itt a válasz a kérdésre: tényleg a klímaváltozás miatt nincs idén fehér karácsony?

Itt a válasz a kérdésre: tényleg a klímaváltozás miatt nincs idén fehér karácsony?

agrarszektor.hu
Az éghajlatváltozással foglalkozó Másfélfok szakértője arra volt kíváncsi, hogy mennyire van összefüggés a klímaváltozás és a hómentes ünnepi időszak között. Ezért megvizsgálta az elmúlt 120 év havas téli napjait különböző magyar városokban, és kiderült, hogy azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a klímaváltozás miatt marad el idén a fehér karácsony.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vizsgálatból többek között az derült ki, hogy

  • a téli átlaghőmérséklet az elmúlt 40 évben megközelítőleg 2 fokkal emelkedett;
  • 1981 és 2010 között évente átlagosan 47 hótakarós nap volt (a legkevesebb 18, a legtöbb 89 nap volt);
  • öt vizsgált városban (Szombathely, Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs) a hatvanas évek óta folyamatosan csökken a havas téli napok száma;
  • azonban ha csak az elmúlt 20 évet nézzük, kifejezetten ingadozó volt a hőmérséklet és a havazás mennyisége, nem lehet általános csökkenésről vagy növekedésről beszélni;
  • a legtöbb fehér karácsony az 1960-as és az 1990-es években volt az elmúlt 120 évben.

A cikket szerző Kis Anna meteorológus a vizsgálata végén levonja a konklúziót, miszerint nem jelenthető ki egyértelműen az elérhető adatok alapján, hogy az éghajlatváltozás okozna kevesebb havazást a téli hónapokban - írja a Telex.

A hó egyébként nemcsak azért hasznos, mert szép, és hozzáad az ünnepi hangulathoz. A magas albedója (visszaverődési mutatója) miatt fontos szereppel bír a felszín energiamérlegében, a légköri cirkulációban és a hidrológiában is, hiszen ideiglenesen képes tárolni a csapadékot és a vízmennyiséget, majd ezt késleltetve juttatja a talajba. Emiatt meghatározó szerepe van a talajnedvesség kialakulásában, a párolgásban és az édesvíz-elérhetőségben. Ezen kívül fontos a mezőgazdaságban is, mert hőszigetel, és befolyásolja a talajhőmérsékletet, illetve megvédi a növényeket a fagykároktól.

Az elemzés további részletei a Másfélfok cikkében olvashatók.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?