Dübörögnek a fejlesztések: hamarosan egész Budapestet ellepik az erdők

Dübörögnek a fejlesztések: hamarosan egész Budapestet ellepik az erdők

agrarszektor.hu
A nagyvárosok élhetősége és jövője szempontjából létkérdés a zöldfelületek aránya és állapota, ugyanakkor jellemzően épp a nagyvárosokban korlátozott az erre rendelkezésre álló terület. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezért Budapesten természetvédelmi célú városierdő-fejlesztést indít. A megvalósítás finanszírozása is modellértékű: saját forrásokon kívül üzleti és önkormányzati támogatók "szálltak be" a kezdeményezésbe - derült ki a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményéből.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az erdők működőképességének egyik alapvető feltétele a minél nagyobb fokú biodiverzitás: a sokféle növény- és állatfajnak élőhelyet biztosító erdő ellenállóbb, kevésbé kitett a klímaváltozás negatív hatásainak, s látványa is igazi erdőképet mutat. A Pilisi Parkerdő az általa kezelt közel 60 ezer hektáros állami erdőterületnek éppen ezért immár 42%-án folyamatos erdőborítást biztosító gazdálkodást folytat, amelynél a sokféle korú és fajú egyedekből álló erdőben kialakuló és fenntartható biodiverzitás a hosszú távú természetvédelem egyik alapja.

Most a Fővárosban és a közvetlen közelében található erdők természetvédelmi célú megújítása indul el. Dr. Csépányi Péter, a Parkerdő erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a Budapest pesti oldalán fekvő erdők általában telepített, egykorú és kevéssé elegyes, gyakran idegenhonos fajokból álló erdők. Ezeken a területeken lényegében a jelenlegi, jócskán elöregedett faállomány letermelésével új, vegyes korú és fajú erdőket kellene kialakítani. Azonban fontos az ott élőkre is gondolni, ezért fokozatosan újítják meg, teszik természetvédelmi szempontból értékesebbé ezeket a területeket, így mindenhol megmarad az erdő látványa és élménye. A budai oldal erdőiben pedig a már meglévő, évtizedek során kialakult elegyességet és biodiverzitást növelik.

A természetvédelmi célú erdőmegújítások két helyszínen, Budapest XII. kerületében, a Budakeszi-erdő 14/B és 15/D erdőrészletekben, valamint a X. kerületi, a Kőbányai Határ-erdő, 4/M erdőrészletben indulnak el. Az erdőgazdálkodási beavatkozások célja mindkét helyszínen az őshonos, változatos összetételű fa- és cserjeállomány arányának növelése, továbbá eltérő arányban mindkét helyszínen kitermelik az elöregedett és dőlésveszélyes, idegenhonos faegyedeket, hogy a fiatal csemeték fejlődése számára megfelelő mennyiségű fényt biztosítsanak.

Az erdők közjóléti, természet-, illetve klímavédelmi funkciói mellett fontosak a gazdasági funkciói is. A fenntartható erdőgazdálkodásban a fa megújuló alapanyagként és energiaforrásként értékesítve biztosítja az erdőgazdálkodók számára az erdő többi funkciójának biztosításához szükséges forrásokat. A városierdő-gazdálkodás során azonban a gazdasági funkciók jelentősen háttérbe szorulnak, így ezeknek a városi klíma- és természetvédelmi fejlesztéseknek meg kell találnunk a finanszírozási megoldását

- mutatott rá Dr. Csépányi Péter.

A Pilisi Parkerdő a program két első projektjének megvalósításához civil szervezetek és vállalatok, valamint a Kőbányai Önkormányzat személyében megtalálta a városi klíma- és természetvédelem ügye, azaz saját és gyermekeink jövője iránt elkötelezett partnereket, akik jó befektetésnek tartják Budapest hosszú távú élhetőségének biztosítását.

(A cikkben szereplő képek a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?