Nem árt odafigyelni: ezek a leggyakoribb kérdések a zöldtrágyázással kapcsolatban

agrarszektor.hu
A zöldtrágya kiválasztásakor is figyelembe kell vennünk az integrált növényvédelem alapelveit. Meg kell elsőként határoznunk, hogy mi a zöldtrágyázás célja. Sajnos a gyakorlatban sűrűn lehet találkozni azzal a jelenséggel, hogy a zöldtrágyázásra a szükséges rosszként tekintenek a területalapú támogatás kiegészítéseként.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Pedig a gondos, jól megtervezett zöldtrágyázás szemmel láthatóan javítja a talajok szerkezetét, ami megmutatkozik termés mennyiségi és minőségi tulajdonságai javulásában is - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján. Éppen ezért fontos, hogy több szempontot is figyelembe vegyünk, mielőtt kiválasztjuk a zöldtrágyát.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

1. szempont: Határozzuk meg a zöldítés célját!

2. szempont: Azonosítsuk a problémákat!

3. szempont: A termőhely kiválasztása

  • Melyik területre szeretnénk tervezni a zöldítést?
  • Milyen az a terület? Kötött, homok, mélyfekvésű? 
  • Savanyú, könnyen tömörödő talajokra kifejezetten jó lehet a csillagfürt, míg a homokos talajok pillangósa a somkóró.

Milyen növény található a szomszédos területeken?

Talán ez a kérdés merül fel legritkábban, mikor zöldtrágya növényt választunk. Pedig ez az integrált növényvédelem szempontjából az egyik legfontosabb tényező. Számos esetben megfigyelhető, hogy ugyan abba a növénycsaládba tartozó zöldítő komponenst választanak a termelők, mint ami a szomszédos tábla kultúrnövénye volt, és a zöldítésen szépen tovább tudnak táplálkozni a rovarkártevők, mivel a zöldítés növényvédelme tilos, ezért teljesen zavartalanul. Kiemelten fontos, hogy olyan zöldítő komponensű keveréket válasszunk, ami se a saját, se a szomszédos táblákon lévő növényeknek nincsenek közös kártevői!

EZ IS ÉRDEKELHET

Emellett a zöldtrágya növény esetében is törekedjünk a változékonyságra, ne minden évben ugyanazokat a növényeket válasszuk. Számos keveréket lehet a kereskedelmi cégek kínálataiban találni, például kedvezhetünk a méheknek. Ezek a keverékek hetekre virágba borítják a területet, így a zöldtrágyázáson kívül a méheknek is kiváló mézelő helyet biztosítanak, így megállapíthatjuk, hogy ezen keverékek használata, nem csak a talajainkat javítja, hanem a biodiverzitást is elősegítik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?