Durva, mi történt az elmúlt tíz évben a nemzeti parkokkal Magyarországon

MTI
Az elmúlt tíz évben sokat fejlődött a hazai nemzeti parkok rendszere, amelyek költségvetése közel megnégyszereződött, emellett kétszer annyian dolgoznak az állami természetvédelemben - mondta az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára pénteken Fertőújlakon, ahol átadták a Fertő-Hanság Nemzeti Park felújított Csapody István Természetiskoláját.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Rácz András ismertette, hogy míg 2010-ben mintegy 700-an dolgoztak a hazai nemzeti parkokban, addig ma 1400-an. A költségvetésük 4,5 milliárd forintról 20 milliárd forintra nőtt. Hozzátette, hogy a legelőállat-állomány 45 százalékkal 14 ezres egyedszámra nőtt, és az elmúlt tíz évben 4200 hektáron 83 új védetté nyilvánítás történt.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az Európai nemzeti parkok napja alkalmából az AM a Klímapolitikai Intézettel ezer fős, országos reprezentatív kutatást végzett, amely során kiderült, hogy három év alatt 15 százalékkal nőtt idehaza a nemzeti parkok ismertsége. A felmérésből szerint a résztvevők 98 százaléka tartja fontosnak azt, hogy legyenek olyan védett területek, ahol a környezetvédelmi kezelésen kívül nincs más beavatkozás, emellett a válaszadók 70 százaléka tudatosan keresi fel a nemzeti parkokat - sorolta az államtitkár.

Rácz András kiemelte, hogy a hazai nemzeti parkok az ökoturizmus "legnagyobb letéteményeseivé" váltak, mintegy 700 ökoturisztikai létesítmény van idehaza, ennek felét valamelyik nemzeti parki igazgatóság működteti. Hozzátette: évente mintegy 1,6 millió látogatót fogadnak az ökoturisztikai létesítmények, számuk tavaly a járvány miatt egymillióra esett vissza, de a remények szerint a közeljövőben az 1,6 milliót is meg lehet majd haladni.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?