Nem kell a hazai spárga a magyaroknak: pedig a boltok is tele vannak vele

Nem kell a hazai spárga a magyaroknak: pedig a boltok is tele vannak vele

MTI
Ezen a héten kerül nagyobb mennyiségben a hazai friss spárga a piacokra, üzletekbe - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken az MTI-vel, hozzátéve, hogy bár egyre népszerűbb ez a zöldség Magyarországon, a fogyasztása még mindig alacsony, így a hazai termelés nagy része exportra kerül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A spárga hazai termőterülete mintegy 1420 hektár, az évi termésmennyiség 5000 tonna körüli. A legjelentősebb termőterületek Bács-Kiskun (60 százalék) és Csongrád (30 százalék) megyében találhatók, de vannak kisebb ültetvények Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A NAK közleménye szerint a magyar spárga kiváló minőségű, nagyrészt külföldön - Németországban, Ausztriában, Svájcban, illetve a skandináv országokban - értékesítik. A magyarországi fogyasztás ugyan az elmúlt években folyamatosan nőtt, de még mindig csak mintegy negyed kilogramm/fő, aminek 60-70 százaléka zöld, 30-40 százaléka fehér spárga. Az Európai Unióban Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás, évi 1,7 kilogramm.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon a spárgaszezon általában április elejétől június elejéig, közepéig tart. Az idén - ahogy tavaly is - az év eleji fagyok miatt a megszokotthoz képest másfél héttel később kezdődhet meg a szedés. A NAK közleménye szerint a termelők az előző évekhez hasonlóan munkaerőhiányra számítanak a napokban kezdődő spárgaszedési időszakban, ugyanakkor jelezték: már könnyebb a külföldi szedőmunkások foglalkoztatásának adminisztrációja. Megjegyezték, hogy a spárga szedése nagy odafigyelést igényel, mert a spárgarügyek, sípkezdemények rendkívül közel helyezkednek el egymáshoz a földben (fehér spárga), illetve a föld felett is (zöld spárga), ezért a sípok kiszúrásakor, kivágásakor egy rossz mozdulat akár a későbbi termést is tönkreteheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?