2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Repcék magasan az átlag fölötti teljesítménnyel

Repcék magasan az átlag fölötti teljesítménnyel (x)

agrarszektor.hu
A RAPOOL hibridjei hazai kísérletekben is bizonyították, hogy megtérülő befektetés őket választani.

A kisparcellás és az üzemi fajtasorok eredményei döntő jelentőségűek a RAPOOL Hungária Kft. fajtaszelekciós folyamata során. Az elmúlt években is számos helyszínen vizsgáltuk a repcéinket, és továbbra is törekszünk arra, hogy termelő partnereink számára a hazai körülményekhez adaptált, a legkülönbözőbb igényeket kielégítő megoldásokat kínáljunk a lehető legjobban teljesítő hibridek kiválasztásával.

A 2019-2020-as évben először beállított GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs fajtakísérletekben, melyeket a NÉBIH vizsgálati módszerei szerint négy ismétlésben az ország hét különböző pontján végeztek el, a DYNAMIC a középérésű csoportban az első helyen végzett, számos ismert hibridet maga mögé utasítva.

A DYNAMIC nagyparcellás vizsgálatainkban, az aszályos tavaszi körülmények közepette is kiegyensúlyozottan szerepelt, amit bizonyít, hogy három év átlagában a Magyar Kukorica Klub által tanúsított fajtasori kísérleteinkben 4,66 t/ha-os hozamot ért el.

A DUKE kimagasló terméseredményekkel kapott hazai fajtaminősítést 2019-ben. A NÉBIH fajtaminősítő kísérleteiben a hibrid olajtartalma is kimagasló volt, ami a magas terméshozammal kiegészülve a legmagasabb olajtermésű hibriddé tette. Azon termelők számára ideális választás, akik magas színvonalon termesztik és olajbonifikációval értékesítik a repcéjüket.

 


A hivatalos fajtaminősítő és a RAPOOL nemzetközi kísérletei során is igazolódott, hogy a TEMPO száregészsége magasan átlagon felüli, aminek köszönhetően ellenáll a Verticillium- és a Sclerotinia-fertőzéseknek. Leginkább azon termelőknek ajánljuk a TEMPO-t, akik a szűk vetésforgó következtében komoly fertőzési nyomással szembesülnek, de gyengébb adottságú termőterületeken vagy tapasztalatlan termelők számára is kiváló választás.


A 2020-as betakarítási évben a BATIS abszolút győztesként végzett a közép- és kelet-európai kísérleti rendszerünkben. A BATIS termésstabilitását igazolja, hogy az aszályos tavaszi időjárás ellenére a bólyi és ceglédi helyszíneken 6 tonna/hektár feletti terméseredményeket ért el. Jól alkalmazkodó, a törődést megháláló hibridként jellemezhető.


Kísérleteinkben a TEMPTATION a középkötött talajokon ért el átlag feletti terméseredményeket. Kiemelkedő terméshozam- és olajtartalom-eredmények jellemezték a NÉBIH fajtaregisztrációs vizsgálataiban.


A DUPLO az őszi fejlődés bajnoka. A RAPOOL fejlesztői kísérleteiben az őszi időszakban a sztenderd hibridekhez képest 15%-kal több levéltömeget fejlesztett. Tavasszal erőteljes oldalágképződés jellemzi, és ez a jellegzetessége alkalmassá teszi a DUPLO-t akár széles sortávon történő termesztésre is.

A DUPLO termésstabilitását és magas olajtartalmát fokozza kipergés-ellenállósága. A RAPOOL mérései is igazolták, hogy a kipergés-ellenálló hibridek becőinek felnyitásához 30%-kal több energiára van szükség. Ez lehetővé teszi, hogy a DUPLO állományait hosszabb ideig "lábon tartsuk", így jobban ütemezhető a betakarítása, akár deszikkálás nélkül is. A késői betakarítás kedvezően hat az olajtartalom alakulására, mivel a repce olajtartalmának maximumát az érési időszak végén éri el.


Vetőmag-katalógusunk lapozható formában elérhető a képre kattintva.

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

 

 

 

 

 

(x)

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31