GMO-s szójamagot vetettek két megyében: 400 hektár ültetvényt megsemmisítenek

GMO-s szójamagot vetettek két megyében: 400 hektár ültetvényt megsemmisítenek

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumi vizsgálata GMO-szennyezettséget állapított meg két szójavetőmagtételből származó mintában. A pozitív eredmény alapján a hatóság eljárást kezdeményezett a vetőmag előállítójával szemben, valamint kötelezte a vetőmagot felhasználó termelőket az abból sarjadó növényi kultúra megsemmisítésére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nébih vizsgálata során bebizonyosodott, hogy a GMO-szennyezett vetőmagtételeket Győr-Moson-Sopron és Vas megyékben, mintegy 400 hektáron vetették el a termelők - írja a Nébih. A hatóság szakemberei elrendelték a növényállomány zárolását, majd annak betakarítás előtti megsemmisítését, továbbá kötelezték a termelőket- a szennyezés továbbterjedésének megakadályozása érdekében - a növényi kultúra kitárcsázására. A hatósági eljárás során, mind a vetőmag-előállító, mind a GMO-val szennyezett vetőmagot elvető mezőgazdasági termelők együttműködőek voltak.

A Nébih ezúton is felhívja a termelők figyelmét, hogy Magyarországon a növénytermesztés, GMO-mentesség szempontjából, az alaptörvény által szabályozott tevékenység, melynek értelmében magyar földbe GMO-szennyezett vetőmag nem kerülhet! Az előírás betartatásáról a Nébih, valamint a megyei kormányhivatal felügyelői gondoskodnak, akik kockázatértékelés alapján vizsgálják a Magyarország területén forgalomba kerülő vetőmagtételeket. Amennyiben pozitív vizsgálati eredmény születik, a hatóság minden esetben eljárást kezdeményez a vetőmag forgalmazójával szemben. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?