Itt az igazság a magyar mezőgazdaságról: ebben bőven az uniós átlag alatt vagyunk

Itt az igazság a magyar mezőgazdaságról: ebben bőven az uniós átlag alatt vagyunk

agrarszektor.hu
Érezhetően csökkent tavaly az Európai Unió mezőgazdasági termelése. Az Eurostat adatai alapján a 2019-es évhez képest 2020-ban 1,1 százalékkal volt alacsonyabb az ágazat kibocsátása. A legnagyobb visszaesést Romániában mérték, míg növekedés szempontjából Litvánia teljesített a legjobban az unióban. Magyarország mezőgazdasági termelésében ugyancsak komoly csökkenést regisztráltak 2020-ban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2020-ban a mezőgazdasági kimutatások alapján az Európai Unió teljes mezőgazdasági termelése alapáron 414,1 milliárd eurót tett ki, ami 1,1%-os csökkenést jelent a 2019-es évhez képest - derült ki az Eurostat friss adatközléséből. A tavalyi év során 76,3 milliárd euróval - ami az EU összteljesítményének körülbelül 18,4%-a - Franciaországban volt a legmagasabb a mezőgazdasági össztermelés a tagállamok közül. Ezt követi Németország 57,6 milliárd euróval (13,9%), Olaszország 56,9 milliárd euróval (13,7%), Spanyolország 52,3 milliárd euróval (12,6%), Hollandia 28,2 milliárd euróval (6,8%) és Lengyelország 26,4 milliárd euróval (6,4%).

Mezőgazdasági termelés az Európai Unióban (2020) (Forrás: Eurostat)

Tavaly az unió 27 tagállamából 11-ben viszont csökkent a mezőgazdasági termelés értéke. A legnagyobb visszaesést Romániában (-11,3%), Máltán és Bulgáriában (mindkettő -4,5%), Finnországban (-3,9%), Magyarországon és Hollandiában (-3,1%) regisztrálták. Ezzel szemben relatív értékben a legnagyobb növekedést Litvániában (+8,6%), Írországban (+4,6%), Szlovákiában (+3,8%), Lettországban (+3,1%) és Cipruson (+2,8%) mérték.

A legnagyobb agráriparral rendelkező tagállamok közül Olaszországban 2,3%-kal, Franciaországban 1,9%-kal, Németországban 1,6%-kal csökkent a teljes mezőgazdasági termelés értéke, míg Spanyolországban 1,1%-kal nőtt. Az EU-ban regisztrált növénytermesztés és állattenyésztés értéke 1%-kal, illetve 1,1%-kal csökken. Hasonló eredményekre jutottak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzői is, akik a nemrég megjelent kiadványukban Magyarország mezőgazdaságának 2020-as teljesítményét értékelték hazai és európai uniós szinten is. Fontos megjegyezni, hogy a kiadvány elkészítésekor az Eurostat adatai még nem voltak véglegesek, így az uniós és a magyar mezőgazdasági teljesítmény összehasonlítására csak előzetes információk álltak rendelkezésre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarország az előzetes adatok szerint az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásának 2,1%-át állította elő 2020-ban: a növényi termékek 2,3%-át, az állatok és állati termékek 1,8%-át adta hazánk. Az ország gabonaféléből az unió kibocsátásának 4,9%-át termelte meg. A magyar iparinövény-kibocsátás még jelentősebb volt: a közösségi kibocsátás 5,8%-át adta, elsősorban az olajos növények termesztésének köszönhetően.

Az EU mezőgazdasági ráfordítási költségei (folyó termelőfelhasználás) enyhe, 1,1%-os csökkenést mutattak az előző évhez képest, ami a mezőgazdaság által termelt bruttó hozzáadott érték erőteljesebb (1,3%-os) csökkenését eredményezte. Magyarországon a termékek előállítására és a szolgáltatások nyújtására fordított folyó termelőfelhasználás 4,7%‐kal több volt 2020-ban, mint az előző évben. A ráfordítások volumene 2,8%-kal nőtt 2019-hez képest. Az információk az Eurostat által a közzétett, a mezőgazdasági ágazatra vonatkozó végleges 2020-as becslésekből származnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03