2022. október 1. szombat Malvin

Valami történt a németeknél: egyre kevesebb az import gyümölcs az országban

agrarszektor.hu
Kis mértékben ugyan, de visszaesést mutat a 2021-es a német frisspiaci zöldség-gyümölcs behozatal. A 2020-as rekord importévet követően a koronavírus-járvány második évében, 2021-ben kis mértékben visszaesett a német frisspiaci zöldség-gyümölcs behozatal - írja a Fruchthandel. A zöldségeknél a 3,4 millió tonnás mennyiség 3%-kal marad el a 2020-astól. A külföldről vásárolt volumen felét a paradicsom, a paprika és az uborka teszi ki együttesen. Az uborka importja gyakorlatilag nem változott, míg paradicsomból és paprikából kevesebbet vásároltak a németek.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A csonthéjas gyümölcsök tekintetében elmondható, hogy a 2021-es évben a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt erősen visszaesett a dél-európai termés, ami a német importban is megmutatkozott. Ezt még az egzotikus gyümölcsök növekvő behozatala sem tudta kompenzálni, így a 2021-es teljes német frisspiaci gyümölcsimport mennyisége 5,37 millió tonna lett, ami 5%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest - írja a FruitVeb.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

A német zöldség-gyümölcs import visszaesésének okai között szerepelnek egyrészt a szállítási nehézségek (elsősorban a szállítási kapacitások csökkenése, a konténerek megbízhatatlan rendelkezésre állása, a növekvő energia-, üzemanyag- és csomagolóanyag árak, valamint a sofőrhiány), másrészt pedig az exportőr országok alacsonyabb termései. A csonthéjasoknál tavaly drámai volt a helyzet, de a 2021-es esős, hűvösebb német nyár nem kedvezett a dinnyefélék fogyasztásának sem. A nemzetközi áruszállítást övező turbulenciák várhatóan 2022-ben sem szűnnek meg: az üzemanyagárak növekedését az ukrán válság máris tovább súlyosbította.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34