Váratlan fordulat: fontos döntést hozott Oroszország az ukrán gabonáról

Váratlan fordulat: fontos döntést hozott Oroszország az ukrán gabonáról

MTI
Sikerült megállapodásra jutni az orosz, ukrán, török és ENSZ-tisztségviselők részvételével zajló megbeszéléseken koordinációs központ létrehozásáról, szavatolva ezzel az ukrán gabonaexport fekete-tengeri újraindításához szükséges biztonságos útvonalakat - közölte a török védelmi miniszter.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hulusi Akar szerint az egyezséget a felek jövő héten esedékes találkozóján fogják várhatóan aláírni. A tárcavezető közölte azt is, hogy sikerült megállapodni a gabonaszállítmányok közös ellenőrzésében is a kikötőkben. António Guterres, az ENSZ főtitkára kijelentette, hogy a történtek bizonyítják, hogy Oroszország és Ukrajna képesek egymással tárgyalni, de "a békéig még hosszú az út". Mint azt New Yorkban újságíróknak elmondta, jelentős és érdemi lépést sikerült tenni a fekete-tengeri gabonaexport újraindítása érdekében.

A jövő héten remélhetőleg tető alá hozhatjuk a végleges megállapodást. Azonban továbbra is szükségünk van rengeteg jóindulatra és a felek kötelezettségvállalására

- tette hozzá António Guterres.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az El País spanyol lapnak nyilatkozva azt jelezte, hogy az ukrán gabonaexport orosz blokádjának feloldásáról folyó tárgyalások már végső fázisban vannak. Ha ez valóban bekövetkezik, azzal elhárulhat az afrikai és a közel-keleti térség felől a fenyegető élelmiszerválság rémképe.

Közben Nagy István agrárminiszter is Ukrajnába utazott. "Indulás Ukrajnába, mert a világnak szüksége van a gabonára" - a tárcavezető ezzel az üzenettel posztolt egy képet július 14-én, hajnalban a Facebookon. Nagy az első magyar miniszter, aki a háború kitörése óta Ukrajnába látogat. A háború kitörése óta Nagy az első magyar miniszter, aki Ukrajnába látogat, Rajta kívül eddig csak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter járt Ukrajnában az orosz offenzíva kezdete óta, még február 27-én, amikor Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával találkozott a kárpátaljai Csapon.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?