Nem kedvezett az idei év a spanyol szamócának: még a szezon is hamarabb véget ért

agrarszektor.hu
Valamivel több, mint 270 ezer tonna szamócát takarítottak be a legfőbb spanyol szamócatermesztő régióban, Huelvában. Ez a mennyiség 4%-os csökkenést jelent a 2021-es volumenhez képest, ráadásul a magas csúcshőmérsékletek miatt az idei szamócaidény jóval hamarabb zárult a régióban.

A Huelva régió szamócatermesztőit és exportőreit tömörítő Freshuelva információi szerint a 2021/2022 szezonban összesen 270.120 tonna szamócát takarítottak be, ami 4%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbi volumenhez képest. Az egyesület tagjai által szolgáltatott adatok azt mutatják, hogy tavalyinál 2,8%-kal magasabb áron sikerült értékesíteni a termést, ez azonban messze nem volt elég a decemberben a rossz időjárási körülmények miatt amúgy is borús kilátásokkal induló idény jövedelmezővé tételéhez - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A gazdáknak leginkább a termelési költségek emelkedése okozott problémákat: már a 2021-es év végéig 48%-kal emelkedett a műtrágyák, 33%-kal a víz, és 46%-kal a fólia ára, amit a márciusban kitört fuvarozósztrájk és az ukrán háború begyűrűző hatásai csak tovább súlyosbítottak. A szezon utolsó pár hetében ráadásul a termés nagy részét már feldolgozásra kellett küldeni a szokottnál korábban érkező hőség miatt. A magas csúcshőmérsékletek egyben azt is jelentették, hogy más uniós országok korábban kezdhették meg a szezont, így az idei szamócaidény Huelvában a szokásosnál jóval hamarabb zárult.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?