Meglepő felfedezést tettek a kutatók: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

Meglepő felfedezést tettek a kutatók: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

agrarszektor.hu
A szalicilsav az aszpirin hatóanyagaként ismert, ám nem csak a humán gyógyászatban fontos, ez a vegyület ugyanis a növényekben a kórokozók elleni védelmi mechanizmusokban jelátvivő funkciót is betölt. Egy tanulmány szerint ráadásul a szalicilsav a növényi klímaadaptáció kulcsa is lehet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Már a 18. század közepe óta ismert a szalicilsav lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása, emellett a humán gyógyászatban az aszpirin hatóanyagaként ismert vegyület a növényekben a kórokozók elleni védelmi mechanizmusokban jelátvivő funkciót is betölt - írja a Qubit. A Science Advances folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerzői arról számoltak be, hogy a szalicilsav ezen felül a növényi klímaadaptáció kulcsa is lehet. A Univesity of California Riverside növénygetenetikei kutatócsoportja a közkedvelt laborfajnak számító lúdfű palántákon vizsgálta a klímaváltozással fokozódó stresszhelyzetek hatásait. A kutatók abból indultak ki, hogy a magas intenzitású fény hatására az állati és növényi szervezetben olyan reaktív oxigéngyökök termelődnek, amelyek nagyobb dózis esetén visszafordíthatatlan és pusztító károsodásokat, jobb esetben csak az emberi szeplőkhöz hasonló elváltozásokat okoznak.

A kutatócsoport eredményei azt mutatták, hogy amikor kevésbé pusztító volt a fény intenzitása, akkor a reaktív oxigéngyökök megjelenése nyomán speciális MEcPP molekulák szintetizálódtak, amelyek beindították a szalicilsav termelődését a növényekben. Mint kiderült az MEcPP szintézisét a szárazság, valamint hőstressz hasonlóképp aktiválta. A növénygenetikusok szerint a szalicilsav további szerepének vizsgálatával fény derülhet arra is, hogyan alkalmazkodhat a növénytermesztés a megváltozott klimatikus viszonyokhoz. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?