Meglepő dolog derült ki a moldáv almáról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Vladimir Bolea, a Moldovai Köztársaság új mezőgazdasági és élelmiszeripari minisztere (MAIA) a gagauziai gazdákkal folytatott megbeszélésen közvetve elismerte, hogy a moldovai alma számára rövid távon nincs alternatíva a hagyományos piacokon kívül.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A szakpolitikus elmondása szerint, ha korábban az almáik mintegy 95%-át az orosz piacra exportálták, akkor 2022 első felében az Oroszországba irányuló exportjuk nyilvánvaló okokból 70%-ra csökkent, de ez még mindig nagyon nagy százalék. Annak ellenére, hogy a moldovai almatermelők már megjelentek a szaúd-arábiai piacon, valamint jelenleg az egyiptomi kormánnyal tárgyalnak a kedvezményes gyümölcsexportról, a moldovai hatóságok nem a meglévő piacok helyettesítésére, hanem kiegészítésére keresnek újakat - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A MAIA vezetőjének e kijelentéseit kommentálva a mezőgazdasági termelői szervezetek vezetői megjegyezték, hogy az almaexport diverzifikálásának tekintetében az ország 2022 tavaszán és nyarán jó eredményeket ért el. A moldovai almát tavaly ugyanebben az időszakban 18 országba exportálták, idén viszont már 28 országba, a szállítások mennyiségének újraelosztásáról pedig fentebb már esett szó. Ebben a tekintetben érdemes figyelembe venni, hogy a Moldovai Köztársaságból Romániába irányuló almaexportja 2022 első felében több mint 8 ezer tonnát tett ki, míg az előző három évben a kivitel nem haladta meg az évi 2 ezer tonnát. A moldovai alma szállítása a közel-keleti országok piacaira pedig a folyó év meghatározott időszakában nulláról több mint 1 ezer tonnára nőtt. A gazdaszövetségek képviselői szerint azonban naivitás lenne azt hinni, hogy Moldova a 2022-2023-as gazdasági évben mintegy 150-200 ezer tonna alma exportjára talál alternatívát a FÁK piacain. Korábban a 2022-es moldovai almatermést 380-420 ezer tonna körül becsülték, az egyik legalacsonyabb lehet az elmúlt öt évben.

Nemrégiben a Prognosfruit konferencián a Moldova Fruct ügyvezető igazgatója, Iurie Fale optimistább előrejelzést jelentett be, ami 485 ezer tonnáról szólt. A gyümölcs minősége valószínűleg változó lesz. Ennek ellenére a termelők és kereskedők szervezeteinek vezetői remélik, hogy az ország exportforrása nem fog jelentősen csökkenni - a friss piacra szánt alma nagyobb százalékot fog kitenni az értékesítés szerkezetében és kisebbet a feldolgozásban. A termelők és a kereskedők terveiben Egyiptom kiemelt szerepet kap az új értékesítési szezonra, mivel piaca a prémium és más minőségű almát egyaránt elfogadja. A moldovai külügyminisztérium vezetőjének múlt hónapra tervezett egyiptomi látogatására azonban technikai okok miatt nem került sor. A moldovai üzleti szövetségek egyiptomi látogatását hamarosan tervezik. Szükség van egy államközi megállapodásra is, amely után lehetővé válik a próbaexport, bár ez a folyamat nem gyors. Legjobb esetben is az ősz második felében indulhat meg a moldovai alma rendszeres exportja Egyiptomba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?