Megdöbbentő felfedezést tettek a magyar kutatók az árpával kapcsolatban

Megdöbbentő felfedezést tettek a magyar kutatók az árpával kapcsolatban

agrarszektor.hu
Az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének (ATK MGI) és Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatói Mészáros Klára vezetésével az antioxidáns enzimek, köztük a szuperoxid-dizmutáz Pyrenophora-fertőzés hatására létrejövő válaszreakcióban betöltött szerepét vizsgálták. Az árpafajtákon végzett kísérletek során az ATK kutatói elsőként állapították meg, hogy a fertőzés korai szakaszában kiváltott enzimaktivitás a betegség előrehaladtával növekvő tendenciát mutat. Az eredmények hozzájárulhatnak a biotikus stressz során a növényekben lezajló élettani folyamatok mélyebb megismeréséhez. A kutatásról szóló publikáció a Sustainability tudományos folyóiratban jelent meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Pyrenophora teres f. teres (PTT) az árpát fertőző, hazánkban és világszerte egyaránt jelentős károkat okozó gombák közé tartozik. A kórokozó jelenléte az árpaleveleken jellegzetes, hossz- és keresztirányú nekrotikus léziók, elhalt levélfelületek - azaz hálózatos levélfoltosság - megjelenését okozza. Az asszimilációs felület csökkenése miatt ez jelentős termésveszteséghez vezet. Az árpafajták körében a hálózatos levélfoltossággal szembeni ellenálló képesség széles skálája figyelhető meg, ami a kórokozó különböző izolátumaival szemben változik - olvasható az ELKH közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fertőzés által kiváltott stressz hatására reaktív oxigénformák jelennek meg a növényi sejtben, amelyek fontos szerepet töltenek be a jelátviteli utak, a különböző anyagcsere- és fejlődési folyamatok szabályozásában, azonban magasabb koncentrációban oxidatív stresszt okozhatnak. A reaktív oxigénformák képződése és az azok eltávolítása közötti egyensúly kulcsszerepet játszik a kórokozókkal szembeni védekezés során. A szuperoxid-dizmutáz (SOD) egyike e folyamat finomhangolásában részt vevő legfontosabb antioxidáns enzimeknek. Az ATK MGI fiatal kutatója, Kunos Viola és munkatársai öt eltérő ellenálló képességű árpafajtán végeztek üvegházi kísérleteket, amelyek során a növényeket három különböző PTT-izolátummal fertőzték meg.

A kutatók a fertőzés korai fázisában (0-3 nap) bekövetkező SOD-enzimaktivitást mérték, és értékelték a gomba által okozott levéltüneteket. A gombafertőzés hatására bekövetkező SOD-aktivitás tekintetében növekedés volt megfigyelhető, amelynek mértéke jelentősen függött mind a fajtától, mind a fertőzésre használt izolátumtól. A SOD-aktivitás növekedése a fertőzés korai stádiumában képződő reaktív oxigénformák jelenlétét bizonyítja. A fertőzés következtében megemelkedett SOD-aktivitás elősegíti a hidrogén-peroxid (H2O2) képződését, ezáltal védi a növényi sejtet a reaktív oxigénformák felhalmozódásától. A kutatók megállapították, hogy a PTT-fertőzéssel szemben fogékony fajtáknál a SOD-enzimaktivitás nagyobb mértékben nőtt, mint az ellenálló genotípusoknál.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az eredmények alátámasztják, hogy az árpafajták érzékenysége a gomba különböző izolátumaival szemben változó mértékű, ami a SOD-aktivitás változásában is megmutatkozott. A különböző árpagenotípusok fiatalkori ellenálló képessége és a SOD-enzimaktivitás változása között több esetben szignifikáns összefüggést találtak. Az eredmények alapján a SOD-aktivitás mérése új perspektívákat nyithat a PTT által kiváltott korai stresszreakciók kimutatására, azonban a fajták rezisztenciája nem becsülhető meg kizárólag a SOD-enzimaktivitás alapján. Az antioxidáns enzimek biotikus stressz során betöltött szerepének tisztázása érdekében az antioxidáns enzimrendszer további tagjainak tanulmányázására is szükség van, ezért a kutatók tervezik a kísérletek ilyen irányú kiterjesztését

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58