Vallottak az európai termelők: ebbe rengeteg gazdaság tönkre mehet

agrarszektor.hu
A Német Gazdaszövetség is elutasító a növényvédő szerek fenntartható alkalmazására vonatkozó iránymutatásokkal szemben. Az Európai Unió Mezőgazdasági Tanácsának szeptember 26-i, brüsszeli ülésén Berhnard Krüsken, a Német Gazdaszövetség (DBV, Deutscher Bauernverband) főtitkára a növényvédő szerekre vonatkozó új szabályozás tervezetének alapvető felülvizsgálatát sürgette.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Ezzel az új csomaggal az Európai Bizottság rengeteg területet venne ki a termelésből, ami végeredményben az európai mezőgazdasági áruk importját, a termelés harmadik országokba történő kihelyezését jelentené. A most bemutatott hatásvizsgálat hiányos, és ismét bizonyítja, hogy a Bizottság nem rendelkezik válaszokkal javaslatainak potenciális következményeire. Felszólítjuk a Bizottságot arra, hogy térjünk vissza a szilárd tényeken, adatokon alapuló szakmai vitákhoz.

Az előző hetekben több száz gazdálkodó élt azzal a lehetőséggel, hogy elutasítását fejezze ki a Bizottság javaslattervezetével szemben, amely a növényvédő szerek fenntartható használatának új irányvonalait tartalmazza. Meglátásuk szerint az úgynevezett érzékeny térségekben (sensitive areas) számos zöldség-, gyümölcs és szőlőtermesztő gazdaság menne tönkre, a burgonya termesztése pedig gyakorlatilag ellehetetlenülne. A gazdák többségének véleménye szerint jellemző a tervezett célon messze túlmutató uniós javaslatokra, hogy még a jelenlegi biogazdálkodóknak is nehézséget okozna az új intézkedések betartása, és jelentős hozamvisszaeséssel és minőségromlással lennének csak képesek folytatni a termelést - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21