Tényleg globális éhínségre kell készülni? Itt vannak a válaszok

agrarszektor.hu
Már többször láthattuk, hogy az orosz-ukrán háború miatt meginoghat az élelmiszer-ellátás stabilitása is. Ez azonban nemcsak Ukrajnában, hanem a világ számos országában problémákat okoz. A kérdés, hogy vajon lesz-e globális éhínség?

Ukrajna 1991-es függetlenné válásával sokan azt gondolták, a posztszovjet ország európai agrárnagyhatalommá válhat. Ehhez a lehetőségek adottak voltak, az ország meghatározó agrárexportőr, de korántsem olyan szinten, mint amire a lehetőségei predesztinálták volna. Az viszont kétségtelen, hogy Ukrajna agrárállam. Az elmúlt években mégis előfordult, hogy ezt a megfogalmazást sértőnek tartották. Az agrárszektor fejlesztése és korszerűsítése azonban a háború megváltozott körülményei mellett is az ukrán gazdaság motorja lehet. A nehéz helyzetben lévő országban ez lehet(ne) az ukrán gazdaság és a globális biztonság fenntartásának „mentőmellénye” - írja a Világgazdaság

EZ IS ÉRDEKELHET

Ukrajnában a helyi gabonapiac is megváltozott az évek alatt, a termelés közel 30%-kal nőtt, így tavaly például rekordmennyiséget takarítottak be és bekerült az öt legnagyobb gabonaexportáló ország közé. Ennek megfelelően nőtt a mezőgazdasági termékekből származó bevétel is: az agrárszektor az ország GDP-jének 18%-át, a devizabevételeknek pedig mintegy 40%-át adja. Idén nem meglepő módon kevesebb a termés, így a bevételek is apadnak. Ukrajna tavaly havi átlagban 5-6 millió tonnát exportált, idén a tengeri kikötők blokádja miatt márciustól augusztusig szinte teljesen leállt a mezőgazdasági termékek kivitele.

EZ IS ÉRDEKELHET

Márciusban mindössze 250 ezer tonnát exportáltak, tehát jól látszik, hogy a számok még messze vannak az ideálistól. Az export bővítésére és az átmeneti tárolás feltételeinek megteremtésére irányuló lépések egyelőre nem elegendők, a probléma megoldásához több kell. A szakértők úgy vélik, hogy a sikerhez a pénzügyi támogatások elengedhetetlenek. Az év eleje óta több mint 30 ezer mezőgazdasági termelő kapott csaknem 56 milliárd hrivnya (613,3 milliárd forintnyi) hitelt. Az, hogy mindez mire lesz elég, már a jövő zenéje.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21