Áttörő siker: magyar fejlesztés oldhatja meg a világ egyik legnagyobb problémáját

agrarszektor.hu
Egyre gyakrabban fordulnak elő erdőtüzek világszerte. Idén nyáron a korábbiaknál is több esethez riasztották a tűzoltókat, nemcsak a mediterrán országokban, hanem Magyarországon is. A Szegedi Tudományegyetem kutatói évek óta dolgoznak egy olyan módszer fejlesztésén, amely hatékonyabbá teheti a kialakult tüzek elleni védekezést és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A Szegedi Tudományegyetemen évek óta zajlik olyan kutatás, amely az erdőtüzekhez kapcsolható. A tudósok egyre közelebb kerülnek egy olyan rendszer kialakításához, amely hatékonyan segíthet. Ennek alapja egy terepi mérésekkel pontosított, aktuális és nagy méretarányú adatbázis létrehozása, amely egyfajta térinformatikai alkalmazásként tartalmazza adott terület felszínfedettségét, domborzatát, természetközeli, illetve telepített erdős állapotát, úthálózatát, a vízkivételi helyeket és még sok hasznos információt, amelyek segítenek megfékezni a pusztítást. A multispektrális műholdképeken a kutatók a látható és az infravörös hullámhosszakat is felhasználhatják egy terület erdőtűz-veszélyeztetettségének meghatározásához - írja az SZTE sajtóközleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Többségében ezek a tűzesetek emberi gondatlanság következményei. Nem feltétlenül szándékos gyújtogatás, lehet mezőgazdasági tevékenység is a kiváltó ok. Viszont az, hogy kialakulhatnak, a klímaváltozásnak köszönhető, hiszen a meggyújtható szárazanyagtartalom megnőtt. A növekvő hőmérsékleti értékek, nemcsak az átlaghőmérsékletben, hanem a szélsőséges eseményeknek a növekvő, gyakoribb megjelenése is említést érdemel. A száraz időszakok hossza, idén az aszály súlyossága, amit sajnos a különböző modellek a közeljövőre, egyre súlyosabbnak egyre intenzívebbnek állítanak be - ezek a tüzek, erdőtüzek megjelenését csak fokozzák majd - ismertette Dr. Kovács Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi docense.

A szegedi kutatók egyfajta pilot programként, Ásotthalom közigazgatási területére kidolgoztak a katasztrófavédelemmel együttműködve egy térinformatikai adatbázist és egy ráépülő alkalmazást. A közel hatvan százalékban erdős területet három féle műholdkép - a Landsat, PlanetScope és a Sentinel-2 - adataival és terepi mérésekkel, megfigyelésekkel pontosítva aktualizálják. Ebben a projektben a gyakorlati alkalmazáshoz is közel járnak a kutatók.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hálózatelemzéssel támogathatjuk a navigációt egy-egy véletlenszerűen kijelölt pontban, amelyek fiktív erdőtűz eseményt mutathatnak. Tehát az utakhoz kötődően meg tudjuk mondani, hogy az adott szakaszon hány kilométer/órával haladhat a tűzoltóautó, egyáltalán milyen az út minősége, mennyire járható, esetleg csak személynek járható. Ennek alapján tudunk térinformatikai programmal úthálózattervezést, útvonalelemzést végezni. A legrövidebb és leggyorsabb utakat is meghatározhatjuk, hiszen a kettő nem feltétlenül ugyanaz

- mondta Dr. Kovács Ferenct, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi docens.

Ahol a műholdkép adatok alapján sikerül pontosítani egy-egy erdőterület tűzkockázat mértékét, ott sokkal könnyebb reagálni a spontán, de várható eseményekre is. A kutatók rövidebb távú célja a megelőzés hatékonyabbá tétele és a terepi és távérzékelési felmérést segítő eszközpark bővítése és egyre komplexebbé tétele, később a kutatás eredményeit magába az operatív tervezésbe is beépíteni, a napi gyakorlatban használhatóvá tenni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21