Riasztó előrejelzés érkezett az időjárásról: kiderült, meddig marad az El Niño

Riasztó előrejelzés érkezett az időjárásról: kiderült, meddig marad az El Niño

MTI
Az El Nino időjárási jelenség, amely általában a globális hőmérséklet emelkedésével jár, folytatódni fog a télen és tavasszal is - közölte az ENSZ, amely jövőre is hőmérséklet-emelkedést jósol.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) közleménye szerint 90%-os valószínűséggel jövő áprilisig folytatódik a Csendes-óceán fölötti ciklikus jelenség. A WMO szerint nagyon valószínű, hogy az El Nino a télen éri el intenzitásának csúcspontját. Szeptemberben a Csendes-óceán keleti, középső egyenlítői részén a felszíni hőmérséklet a mérsékelt intenzitású El Nino-epizódra jellemző értékeket mutatott - írta a szervezet, megemlítve, hogy az említett térségben a felszín alatti hőmérséklet jóval az átlag felett volt.

Ez a normálisnál magasabb hőtartalom az elmúlt négy hónapban a tenger felszíni hőmérsékletének folyamatos emelkedéséhez vezetett, és várhatóan a következő hónapokban további, bár kisebb mértékű emelkedést eredményez majd ezekben a hőmérsékletekben, a légköri-óceáni visszacsatolások intenzitásától és jellegétől függően

- tette hozzá a szervezet.

A szakértők szerint, és "figyelembe véve a múltbeli magas hőmérsékleti epizódok alakulását, valamint a legfrissebb hosszú távú előrejelzéseket", az El Nino fokozatos gyengülése csak 2024 tavaszán következhet be, míg egy La Nina epizód hűtő hatásának valószínűsége szinte nulla. A nyár után, amelyen a valaha mért legmagasabb globális átlaghőmérsékletet mérték, az Európai Unió Kopernikusz éghajlatváltozási szolgálata szeptemberben jelezte, hogy "az óceánok felszínén tapasztalható hőtöbblet miatt valószínű, hogy 2023 lesz a legmelegebb év, amelyet az emberiség valaha ismert", megelőzve 2016-ot. Ezt az előrejelzést osztja az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) is, amely októberben rekordév valószínűségét jósolta.

A jövő év még forróbb lehet. Ez világosan és egyértelműen az emberi tevékenységből származó, hőcsapdaként ható üvegházhatású gázok növekvő koncentrációjának hozzájárulása miatt (történhet). Az olyan szélsőséges események, mint a hőhullámok, aszályok, erdőtüzek, heves esőzések és árvizek egyes régiókban nagyobb számban fordulnak majd elő, és ez jelentős következményekkel jár majd

- idézte a közlemény a WMO főtitkárát, Petteri Taalas professzort.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06