Valami nincs rendben a franciáknál: aggasztó hírek jöttek az uborkatermésről

agrarszektor.hu
Az Agreste szeptember elején kiadott prognózisa 176 ezer tonnás francia uborkatermést valószínűsít a 2022-es évre, ami 10%-kal marad el a 2021-ben betakarított mennyiségtől (196,5 ezer tonna). Ennek oka elsősorban a termőterületek jelentős, 26%-os zsugorodása (a 2021-es 1087 helyett 807 hektár).

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az idei évben az aszály és az extrém hőhullámok miatt az időjárás sem volt kegyes a termelőkhöz. A termőterület csökkenésének üteme az elszabaduló energiaköltségek miatt az üvegházi felületek esetében jóval gyorsabb (-30%), mint a szabadföldi termesztésben (-18%). A belföldi uborka mennyisége így közel sem elegendő a hazai kereslet kielégítéséhez, ami azonnal meg is látszott a piaci árakon: augusztusban a bolti átlagár 80%-kal volt magasabb a tavalyinál, de az utóbbi 5 év átlagárához képest is 50%-kal drágábban lehetett a zöldséghez jutni a piacokon - írja a FruitVeB.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21