Kemény kijelentést tett az ENSZ Oroszország döntésével kapcsolatban

MTI
Az ENSZ hétfőn megkérdőjelezte Moszkvának a fekete-tengeri gabonaegyezmény felfüggesztésével kapcsolatban adott indoklását.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese a világszervezet Biztonsági Tanácsa (BT) ülésén arról beszélt, hogy az orosz fekete-tengeri flottát ért támadás éjszakáján nem tartózkodtak hajók az ukrán gabonaexport biztosítását szolgáló tengeri folyosón.

Amikor a kezdeményezéshez tartozó hajók nem tartózkodnak a térségben, a folyosó nem rendelkezik semmiféle különleges státusszal. Nem nyújt fedezéket, vagy védelmet a támadó, illetve védelmi jellegű katonai műveletekkel szemben. Nem használható sem védőpajzsként, sem rejtekhelyként. Nem is tiltott zóna

- hangoztatta Griffiths.

Oroszország a hétvégén közölte, hogy "határozatlan időre" felfüggeszti közreműködését az egyezségben, mert nem tudja "szavatolni a polgári hajók biztonságát", miután a fekete-tengeri flottáját dróntámadás érte. Moszkva szerint a kijevi vezetés a támadás végrehajtásához a folyosó védelmével visszaélt. Az Ukrajna és Oroszország között az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás biztosítja a gabonaszállító hajók és a Fekete-tengeren kialakított tengeri folyósó biztonságát. Ennek értelmében például tíz kilométeres körzetben semmilyen katonai jármű nem közelítheti meg a folyosóban közlekedő civil kereskedelmi hajókat.

Hulusi Akar török védelmi miniszter a nap folyamán tartott telefonbeszélgetésük alkalmával felszólította orosz hivatali partnerét, Szergej Sojgut, hogy Moszkva vizsgálja felül döntését. A török védelmi tárca közleménye szerint Akar felhívta Sojgu figyelmét az egyezmény fontosságára, illetve arra, hogy azt az ukrajnai konfliktustól függetlenül kell végrehajtani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?